Mats Malm och John Banville. Foto: Anders Wiklund/TT/AP

Svenska Akademien utreder busringning till irländsk författare

Publicerad

Någon ringde till den irländske författaren John Banville och sa att han skulle få Nobelpriset i litteratur – trots att denne inte var påtänkt. Nu utreder Akademien frågan om samtalet kommer inifrån Börshuset i Stockholm.

Svenska Akademien utreder en busringning som gjordes till författaren John Banville i samband med tillkännagivandet av Nobelpristagaren i litteratur.

”Vi har beställt loggar för våra telefoner”, skriver ständige sekreteraren Mats Malm i ett mejl till Sveriges Radios Kulturnytt.

Till Kulturnyheterna skriver Mats Malm vidare att Akademien misstänker att det kan röra sig om en manipulation:

”Vi undersöker just om det kom inifrån huset eller om någon har manipulerat så att det såg ut så.”

Banville berättar för Irish Times att han i cirka 40 minuter trodde sig ha vunnit Nobelpriset i litteratur efter att ha fått ett telefonsamtal från någon som sa sig ringa från Svenska Akademien. Enligt Banville ”verkar samtalet ha kommit från Akademiens kontor”.

”Trodde jag skulle ställa till med en scen”

Efter att de verkliga Nobelpristagarna tillkännagivits så lämnade samma man som ringt första gången ett meddelande på Banvilles telefonsvarare och sade att priset ”dragits tillbaka”.

När John Banville ringde tillbaka på numret i fråga hamnade han hos Svenska Akademiens kansli.

– Jag har ett tydligt intryck av att jag inte var måltavlan här. Jag tror han antog att jag skulle tro honom och att jag skulle ställa till med en stor scen i media och säga att det här är ytterligare ett bråk inom kommittén, säger John Banville till Irish Times.

Banville säger att han misstänker att någon velat framställa Svenska Akademien i dålig dager.

Enligt Irish Times säger sig John Banville kunna se ”humorn i situationen”. Banville har tidigare vunnit Man Booker-priset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer