Nobelpristagaren om det polska valet: ”Jag är orolig för resultatet”

Uppdaterad
Publicerad

Den polska nobelpristagaren i litteratur, Olga Tokarczuk, ser dagens val i Polen som ett av de mest politiska valen i landets samtidshistoria och tror valet på flera sätt kommer ha betydelse för framtiden.

– Jag måste säga att jag är orolig för hur resultatet blir, säger hon när SVT Nyheter möter henne i Düsseldorf dagen efter hon fått veta att hon tilldelats Nobelpriset i litteratur för 2018.

Vad är du rädd för?

– Jag är rädd att valets vinnare blir de som har ett väldigt otidsenligt sätt att se på polska staten och samhället. Att det blir de som tänker väldigt auktoritärt och betraktar Polen som helt åtskilt från resten av Europa, säger hon.

För Olga Tokarczuk är Polen en del av Europa, både i politiskt och kulturellt hänseende. Och hon tror att många polacker kommer vakna upp till en ny verklighet på måndag.

– Det är också möjligt att det blir en ny emigrationsvåg.

Hör henne berätta själv i intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.