Svenska Akademien hålller sin årliga högtidssammankomst. Bilden är från ett tidigare år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Många tomma stolar under Svenska Akademiens högtidssammankomst

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett dramatiskt år inledde Svenska Akademien sin årliga högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm klockan 17. När tillställningen startade var bara sju av de ursprungliga ledamöterna på plats.

Den 20 december varje år avslutar Svenska Akademien arbetsåret med sin högtidssammankomst i Börshuset. Tillställningen är den enda av Akademiens veckovisa torsdagsmöten där utomstående bjuds in.

När ledamöterna i Svenska Akademien tågade in i Börssalen var det en liten skara. Bara sju av de ursprungliga 18 ledamöterna var på plats: Horace Engdahl, Per Wästberg, Anders Olsson, Tomas Riad, Sture Allén, Jesper Svenbro och Bo Ralph.

Vanligtvis är det den ständige sekreteraren som håller det inledande talet. I år hade dock uppgiften lämnats över från Anders Olsson till akademiledamoten Jesper Svenbro, som valde att referera till Platon.

– Vi har nått en punkt där vi gråtit oss mätta och ser mot framtiden, säger Jesper Svenbro i sitt inledningstal.

”Vi behöver återerövra representationen av kvinnor i Akademien”

När Anders Olsson till slut tog till orda valde han att prata om året som varit. Han nämnde både DN:s granskning av kulturprofilen och den efterföljande advokatutredningen.

– Den hjälpte oss att fatta vad som skett och vad som inte skett. Inga övergrepp hade enligt utredningen varit kända i akademien. Men det är en klen tröst, säger Anders Olsson.

Han adresserade också alla avhopp inom Akademien, och lade vikt vid den brist på kvinnlig representation som blivit utfallet.

– Fem ledamöter har utträtt, fyra av dem kvinnliga. Vi behöver återerövra representationen av kvinnor i Akademien, vi kommer med kraft verka för att det ska komma till stånd, säger Anders Olsson.

Nya ledamöter installeras

De tre nya ledamöter som valts in under hösten installerades under högtidssammankomsten. Juristen Erik M. Runesson intog stol nummer ett, och efterträdde författaren och litteraturvetaren Lotta Lotass. Poeten Jila Mossaed efterträdde författaren Kerstin Ekman på stol nummer 15, och litteraturvetaren och översättaren Mats Malm ersatte författaren Klas Östergren på stol nummer 11.

Enligt tradition håller de nyinvalda ett tal till den person som de efterträder. Tidigare har talen handlat om ledamoten vars stol man ersatt, och eftersom ledamöterna sitter på livstid brukar det röra sig om att minnas en nyligen bortgången ledamot. Men eftersom årets nyinval ersätter avhoppade ledamöter var de fria att tala om vad de ville.

Jila Mossaed uttryckte beundran för Kerstin Ekman, och hennes beskrivningar av naturen, i sitt tal. Mossaed tackade också Ekman för att hon slutade delta i Akademiens arbete efter Rushdie-affären.

– Jag vill tacka Kerstin Ekman, vi som levde under förtryck var glada för detta, säger Jila Mossaed.

Gäster visade stöd för Sara Danius

Den tidigare politikern Olle Wästberg, bror till Akademiledamoten Per Wästberg, anlände till sammankomsten tillsammans med sin fru, Inger Wästberg. Olle Wästberg uppgav att han såg fram emot talen från de nya ledamöterna.

– Jag brukar närvara och det brukar vara intressant. Det har i alla fall varit viktigt att inte låta bli att närvara, säger Olle Wästberg.

Hans hustru Inger Wästberg kom med en scarf knuten om halsen, som hon uppgav är ett stöd för den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius.

– Sen hänger det lite manliga genitalier här och en slips, som en kommentar till året som har varit, säger Inger Wästberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.