Börshuset i Stockholm – invändigt och utvändigt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska Akademiens hundraåriga hyresavtal rivs upp

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens kostsamma hyresavtal ska omförhandlas, meddelar Stockholms stad.

– Det här är ett förlegat och föråldrat avtal, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).

Sedan 1914 hyr Svenska Akademien över 2 000 kvadratmeter i Börshuset i Stockholm utan att betala någon hyra. Den står i stället stadens skattebetalare för.

Nu har fastighetskontoret fått i uppdrag att påbörja en förhandling om hyresavtalet med Svenska Akademien.

Krisen i Svenska Akademien

– Vi ska inte subventionera hyresgäster på det här sättet, det här är det mest förmånliga avtalet som någon har med Stockholms stad, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, till TT.

7,5 miljoner kronor

Enligt fastighetskontorets beräkningar betalar kommunen sex miljoner kronor per år för att täcka hyran. Utöver det står staden för drift och underhåll av lokalerna, som i snitt kostar en och en halv miljon kronor årligen, säger Dennis Wedin.

– Ur ett skattebetalarperspektiv så kan jag absolut tycka att det är rimligt att de ska börja betala marknadshyra. Sedan så respekterar jag att det här blir en förhandlingsfråga och att parterna rimligen har olika utgångspunkter.

Steg i rätt riktning

Frågan har lyfts tidigare, bland annat av Socialdemokraterna i fastighetsnämnden som i april förra året gick ut med att de ville häva hyresavtalet.

Enligt Dennis Wedin är förhandlingen ett steg i rätt riktning, även för den länge så krisdrabbade Akademien.

– Jag noterar de steg för modernisering som Svenska Akademien tar just nu, och det här skulle ju kunna vara en del av det. Jag hoppas att det här ska bli snabba förhandlingar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet