Praesas insatser för läskunnighet bland sydafrikanska barn lyfts fram som ett föredöme. Foto: Alma-priset

Svenska läsorganisationer jublar

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att sydafrikanska Praesa tar emot Alma-priset 2015 möts med glädje från svenska barnboksorganisationer, som länge lyft fram den läsfrämjande organisationens insatser.

Det var Svenska Barnboksakademien, Världsbiblioteket i Stockholm och Ibby Sverige (International Board on Books for Young People) som låg bakom nomineringen av den läsfrämjande organisationen Praesa till Alma-priset.

Glädjen var därför stor när beskedet om att den sydafrikanska läsgruppen vunnit Alma-priset 2015.

Almapriset 2015

– Vi är på väg för att fira i detta nu, säger en jublande glad Birgitta Alm, styrelsemedlem i Ibby Sverige, kort efter beskedet.

Internationellt prisade

Redan 2014 nominerade hon och de andra i styrelsen Praesa till Ibbys egna pris, det internationella IBBY-Asahi Reading Promotion Award på 70.000 kronor, som Praesa också vann i september förra året.  Priset delas ut vartannat år av Ibby som finns i 77 länder världen över.

– Vi häpnar och är glada över att de nu också får detta stora pris. Praesa jobbar för att barn i Kapstaden och på landsbygden ska få litteratur på sitt eget språk. De är aktiva i skolor, i vardagen och har lusten och glädjen som drivkraft, säger Birgitta Alm.

Folkbildande förebild

Även den svenska författaren Gunilla Lundgren har varit aktiv i nomineringen. Till vardags arbetar hon på det litteraturfrämjande projektet Nobelpriset i Rinkeby, som låter barn i Stockholmsförorten träffa Nobelpristagare och arbeta med olika läs- och skrivprojekt med Nobel-tema.

– Vi har mycket att lära. Det som är roligt med det som jag har varit delaktig i är att vi har samarbetat med Rinkeby, och vi gör det på väldigt lika sätt. De har kommit till oss, vi har kommit till dem och gjort böcker tillsammans, säger hon till Kulturnyheterna.

Författaren har själv bott i Sydafrika och samarbetat med Praesa på nära håll.

– Praesa gör det jag egentligen vill göra. De jobbar på basnivå, i de här utsatta områdena med barn som aldrig annars skulle komma i kontakt med litteratur eller få vara med och skriva böcker. Och så samarbetar de med författare och universitet, säger författaren Gunilla Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almapriset 2015

Mer i ämnet