”Jag lever i en dröm”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har pratat med en överlycklig Carole Bloch, chef för pristagaren Praesa.

– Jag lever en i en dröm just nu, upprepar Carole Bloch gång på gång över en sprakig telefonlina.

Hon har inte gjort annat än att svara i telefon den senaste halvtimmen. Alla vill gratulera.

Almapriset 2015

– Det är helt underbart. Det känns som en dröm – det kommer att betyda så fantastiskt mycket för vårt arbete med utmaningarna som finns här i Sydafrika.

”Svårt att upptäcka litteratur”

En av organisationens huvudsakliga utmaningar är att få landets barn att uppleva litteratur på sitt eget språk (Sydafrika har elva officiella språk).

– Det handlar om att göra barns utbildning till något meningsfullt. Barnlitteraturen i Sydafrika har hållits tillbaka av bristen på möjligheter att använda afrikanska språk. När vi inte använder oss av de afrikanska språken för att läsa och skriva blir det väldigt svårt för många att upptäcka litteratur.

Satsar på översättning

Förutom erkännandet och äran kommer prissumman på fem miljoner kronor att vara till stor hjälp för Praesas arbete, tror Carole Bloch.

– Att få den här internationella bekräftelsen för vad vi gör är helt fantastiskt.

Vad tänker ni göra med pengarna?

– Åh det vet jag inte än. Det finns så mycket att göra. Förmodligen går en del till översättning, det är svårt att få pengar till det. Sen kanske vi lägger en del på att skriva nya böcker i Astrid Lindgrens anda.

Ska studera Astrid Lindgren

Inför prisutdelningen i månadsskiftet maj/juni tänker Carole Bloch läsa in sig ordentligt på Astrid Lindgren.

– Jag vill läsa mer om henne och sätta mig in i vad hennes intressen var. Vi ska vara säkra på att vi minns henne på bästa sätt här nere i Sydafrika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almapriset 2015

Mer i ämnet