Hör Jesper Rönndahl be om ursäkt. För undertext hänvisar vi till SVT Play. Foto: SVT

Svenska nyheter ber om ursäkt efter satir om kineser

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans avsnitt av programmet Svenska nyheters satiriska film om kineser går nu programmet, via programledaren Jesper Rönndahl, ut i fredagens program och ber om ursäkt.

– Förra veckan gick jag för långt – den här gången ska jag gå ännu längre, säger Jesper Rönndahl i kvällens program, som inleds med en slot om kritiken mot programmet, SVT och Sverige.

Efter det går Rönndahl ut och säger att han ska bryta mot en av satirens grundlagar, och ber om ursäkt till människor i Kina och Sverige för skämtet.

– Den [satiriska filmen om kineser reds. anm.] upplevdes rasistisk, vilket vi borde ha förstått. Den var oansvarig och kulturellt okänslig. Förlåt. Men, det här är inte ett förlåt till den kinesiska regimen som inte värdesätter yttrandefrihet.

Efter detta går han ut och berättar om den svenske medborgaren Gui Minhai som sitter fängslad i Kina, och om debatten som skapades om kartan som Svenska nyheter hade i förra veckans program över Kina som inte inkluderade Taiwan och Tibet.

Ett misstag publicera på YouKu

Programchefen för SVT Nöje, Thomas Hall, skrev tidigare i ett uttalande till SVT Nyheter att det var ett misstag att lägga ut inslaget på YouKu. 

Enligt Hall gick helheten i budskapet förlorad och han kan förstå att det gjort enskilda personer ledsna, ”vilket vi beklagar”. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.