Producenten Michael Lindgren och tidigare programledaren Jesper Rönndahl vid årets Kristallengala. Foto: TT

Svenska nyheter fälls av Granskningsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Satirprogrammet Svenska nyheter som visas på SVT fälls nu för första gången av Granskningsnämnden, för att ha spridit uppgifter om en persons sjukdom, skriver tidningen Journalisten. Programmet har anmälts flera gånger, men har tidigare friats.

I ett inslag från i våras om att fattiga får sämre vård visade man en person med namn, titel och bild, och berättade vilken sjukdom personen har varit sjukskriven för. Inslaget strider enligt Granskningsnämnden mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

SVT hänvisade till att personen var medievan och tidigare hade pratat öppet om sin sjukdom i en intervju. Personen själv hävdar dock att man inte kan jämställa en intervju i ”en okänd nättidning” med Svenska Nyheters miljonpublik.

Intrånget i personens privatliv var inte heller motiverat av ett oavvisligt allmänintresse, enligt nämnden, som därför valde att fälla inslaget.

Frias för IS-inslag

Programmet friades däremot för ett inslag med en satirlåt om göteborgare som vill ansluta sig till terrorsekten IS. I musikvideon rappar en man med lösskägg och IS-logga på tröjan. Inslaget anmäldes ett flertal gånger bland annat för att vara rasistiskt, islamofobt, kränkande mot kvinnor och normaliserande av terrorism.

Granskningsnämnden skriver att Svenska nyheter är ett satirprogram och därför har vida ramar för vad som får sägas och anses inte strida mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.