Kristoffer Appelquist Foto: Janne Danielsson/SVT​

Kristoffer Appelquist blir ny programledare för Svenska nyheter

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Kristoffer Appelquist blir ny programledare för SVT:s satirprogram Svenska nyheter. Han tar över efter Jesper Rönndahl.
– Det är det roligaste jobbet jag kan tänka mig, säger Kristoffer Appelquist.

Ståupp-komikern Kristoffer Appelquist är känd från tv-program som Babben & Co, Parlamentet och På spåret. Han driver också podden Synfält framåt där han tillsammans med Tobias Wahlqvist intervjuar svenska politiker.

– Jag är jätteintresserad av samhällsfrågor och älskar att vara ståupp-komiker. De där två sakerna har ibland krockat lite i mitt liv. Det kan vara svårt att vara allvarlig och tramsig samtidigt, men när man gör satir så är det ju det som är befattningsbeskrivningen: att vara rolig om allvarliga saker, säger Kristoffer Appelquist.

”Jag har gått i obs-klass”

Satirprogrammet Svenska nyheter har sänts i tre säsonger och haft höga tittarsiffror: runt en miljon broadcast-tittare per avsnitt. Enligt Appelquist handlar ett satirpogram inte bara om att skoja om allvarliga saker, utan också om att säga sanningen på ett roligt sätt. Som SVT-programledare kommer han trots allt anstränga sig för att vara objektiv.

– Jag ska vara noga med att slå åt alla håll. Men det är klart: jag har gått i obs-klass, så när våra politiker misslyckas med vårt utbildningssytem, då kommer jag nog att lägga mig i det, säger han.'

”Fint gjort att be om ursäkt”

Ett av de mest uppmärksammade avsnitten i Svenska nyheters första säsong innehöll ett satirinslag om kineser, ett inslag som blev anklagat för att vara rasistiskt. Avsnittet anmäldes till Granskningsnämnden 1066 gånger, men friades.

Vad tyckte du om det inslaget?

– Jag ska inte recensera tidigare säsonger. Men jag tyckte att det var jäkligt fint gjort att be om ursäkt till de kineser som blev ledsna. Sen var man väldigt tydlig med att man inte bad om ursäkt till kinesiska staten, säger Kristoffer Appelquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer