”Svenska Nyheters” programledare Jesper Rönndahl är nöjd med att ha väckt intresset för att donera organ. Foto: TT/SVT arkiv

Efter SVT-uppmaningen: Rusning till donationsregistret

Uppdaterad
Publicerad

När SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” uppmanade sina tittare att registrera sig i donationsregistret förra veckan kraschade Socialstyrelsens sajt. Men det verkar inte ha skrämt bort folk och anmälningarna strömmade in under hela helgen.

När programledaren Jesper Rönndahl manade publik och tv-tittare att registrera sig i donationsregistret i fredags blev det rejält tryck på Socialstyrelsens sajt, där donationsregistret ligger.

Uppmaningen fungerade, men kanske lite för bra eftersom sajten kraschade och har haft problem sedan dess.

Men trots problemen lockades över 18 000 personer att anmäla sig till donationsregistret under helgen, enligt Socialstyrelsen. Jämfört med en vanlig vecka då myndigheten normalt får in 300-1 000 är det en avsevärd förbättring.

Jesper Rönndahl är glad över resultatet.

– Oj, vad skoj, vad många njurar. Men jag tycker fortfarande att det är för få, vi kan göra ännu bättre, säger han.

Vad är din drömsiffra?

– Det är 100 procent, eller det är 99 procent för det är alltid någon knasboll som inte vill vara med, säger Jesper Rönndahl.

På Nationellt donationscentrum på Socialstyrelsen är man glada över den ovanligt stora mängden som tagit ställning för att donera organ.

– Det är fantastiska siffror. Att Jesper Rönndahls program nådde ut till så många tittare och fick sådant genomslag, säger Agneta Holmström, enhetschef.

Här kan du registrera dig till donationsregistret: Socialstyrelsens donationsregister

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.