SVT:s satirprogram kraschade donationsregistret

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” sände under fredagen ett längre inslag där man uppmanade sina tittare att registrera sig i donationsregistret. Uppmaningen fungerade som tänkt. Lite för bra skulle det visa sig. För Socialstyrelsens sajt, där donationsregistret ligger, kraschade direkt av trafiktillströmningen och har haft problem sedan programmet sändes.

Socialstyrelsens donationsregister fick ovanligt stor draghjälp i samband med att satirprogrammet ”Svenska Nyheter” sändes sent i fredags. Men när programledaren Jesper Rönndahl tillsammans med ”På spåret”-kollegan Elisabet Höglund manade publik och tv-tittare att registrera sig pallade inte donationsregistret för trycket.

– Jag känner inte till några detaljer, men kan konstatera att vi har haft störningar på sajten efter det att programmet sändes, säger Jan Ekman, pressekreterare på Socialstyrelsen.

Enligt Jesper Rönndahl är det många som har hört av sig efter programmet.

– Folk har reagerat väldigt positivt, särskilt folk som själva väntar på eller nyligen har fått ett organ förstås, säger han till SVT Nyheter.

”Inte alls meningen som en attack”

Programmets producent, Michael Lindgren, är inte förvånad över att myndighetens sajt kraschade. Men han berättar att man under hela veckan haft kontakt med Socialstyrelsen och berättat att man kommer uppmana tittarna att registrera sig.

Vid 22:28 kan man få en tydlig indikation över programmets genomslag genom att undersöka hur många googlingar som finns på sökfrasen ”Donationsregistret”. Foto: Google

– Det var inte alls meningen att det här skulle bli någon attack, vi har haft kontakt med Socialstyrelsen hela veckan för att dubbelkolla siffror. Så de var förberedda på att vi skulle ta upp ämnet och att i tv vädja till folk att registrera sig. Så jag tycker nog att de kunde haft lite koll på sin kapacitet, säger han till SVT Nyheter.

”Man tappar säkert 70 procent”

Samtidigt som man från programmets sida är glada över engagemanget som inslaget skapade betonar Michael Lindgren det lite ledsamma över att man från myndighetens sida nu riskerar att ha missat en stor mängd personer som ville registrera sig.

– Man tappar säkert 70 procent för att man inte kan göra det direkt. Det är synd. Samtidigt är vi glada för att det fick ett sådant genomslag och att folk hängde med på det, säger han.

Till SVT Nyheter berättar Jesper Rönndahl att han nu ämnar att fortsätta engagera sig i frågan – med hjälp av en hashtag.

– Nu kommer vi gå vidare med frågan med under hashtaggen #organkumpan. Det innebär att man ska registrera sig i donationsregistret, lägga upp en bild på sociala medier med hashtaggen och skicka vidare utmaningen till tre kompisar, säger han.

Fotnot: Här kan du registrera dig i donationsregistret.

Här kan du se hela avsnittet av ”Svenska nyheter”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.