Klippet, som också publicerades på SVT Humors Facebooksida har setts över 200 000 gånger. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT/Skärmdump Facebook @SVTHumor

Anmälningsstorm mot ”islamist-rap” – Instagram tar bort Svenska nyheters IS-satir

Uppdaterad
Publicerad

”Du vet, Sverige skulle falla för Allah, men det gick snett, nu drar vi hem till Sverige, jalla jalla” rappar en skäggig ”IS-terrorist” i ett satirklipp ur humorprogrammet Svenska Nyheter som lades ut på Instagram under fredagen. Efter flera anmälningar har nu Instagram beslutat att ta bort klippet.

Fredagens avsnitt av humorprogrammet Svenska Nyheter hade ett inslag där programledaren Jesper Rönndahl kommenterade den senaste tidens debatt om misstänkta IS-terrorister som vill återvända till Sverige. Programmet visade sedan en satirisk musikvideo, där en man utklädd till terrorist i lösskägg och turban rappar om att få pengar av Gustav Fridolin för att åka ner och kriga i Syrien.

Klippet lades upp på SVT Humors Instagramsida, Youtubesida och Facebooksida. Kommentarsfälten fylldes snabbt av raseri och allt grövre dödshot riktat mot videons upphovsmän, vilket ledde till att SVT beslutade att stänga av kommenteringsfunktionen på Instagram.

Klippet anklagades också för att sprida en negativ bild av muslimer och av islam.

Foto: Twitter

”Jag uppmanar alla muslimer att anmäla klippet” skrev flera användare, och nu bekräftar SVT att Instagram beslutat att ta bort klippet.

”Religion går inte fri från satir”

”Vårt syfte var att driva med svenska politikers handlingsförlamning i relation till IS och våldsbejakande islamism” skriver Svenska Nyheter-redaktionen själva som respons till kritiken.

”Satir är till sin natur gränslös, ibland smaklös och provocerande. Nu var inte detta generell islamkritik, men det är viktigt att förstå att inte heller religiösa symboler eller idéer går fria från satir i en sekulär demokrati” skriver de också.

Klippet ligger fortfarande kvar på SVT Humors Youtubesida och Facebooksida.

Kina gick till attack efter inslag

Detta är inte första gången som kritik riktats mot Svenska Nyheter.

Efter hösten 2018 sände programmet en fejkad informationsfilm riktad till kinesiska turister, vilket gjorde att kinesiska ambassaden blev rasande och anklagade SVT för rasism och sinofobi.

Justitiekanslern bedömde senare att inslaget inte var hets mot folkgrupp.

Står för inslaget

I ett mejl svarar Jan Helin, SVT:s programdirektör, på hur han ser på kritiken som Svenska Nyheter drabbats av.

– Vi har gjort ett satirinslag om terroristorganisationen IS och svenska myndigheters valhänta hantering av situationen. Det står vi för. Som journalist skulle jag varit mycket uppmärksam på i vems intresse denna ”kritik” formuleras och sprids. Mindre fokuserad på hur SVT kommenterar den.

Instagram har inte kommunicerat med SVT kring att de valde att plocka bort klippet enligt Jan Helin.

– Det är en typ av utgivarbeslut av Facebook som äger Instagram. Jag kan se deras problem med polarisering, hat och hot i kommentarsfälten. Jag har inga synpunkter på deras beslut, skriver han.

Har redaktionen fått hot riktade mot sig?

– Vi kommenterar aldrig säkerhetsfrågor.

Är det här en liknande situation som den kring satirklippet om Kina?

– Ja och nej. Ja, för att det handlar om synpunkter och känslor kring yttrandefrihet. Nej, för att det i det ena fallet var en stat som hade synpunkter på yttrandefriheten i Sverige. Det som pågår nu är såvitt jag kan se synpunkter på yttrandefriheten som inte är kopplade till en stat, skriver Helin till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer