I det omdiskuterade inslaget driver Svenska nyheter och programledaren Jesper Rönndahl med den uppmärksammade incidenten då tre kinesiska turister avvisades från ett vandrarhem i Stockholm. Foto: SVT

Svenska nyheters satirinslag om Kina inte hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Justitiekanslern (JK) har prövat ett satiriskt inslag i ”Svenska nyheter” med Jesper Rönndahl och funnit att det inte handlar om hets mot folkgrupp och heller inte yttrandefrihetsbrott, skriver Aftonbladet.

SVT sände den 21 september en fejkad informationsfilm riktad till kinesiska turister i satirshowen ”Svenska nyheter”. Det fick Kinas ambassad i Stockholm att gå i taket och anklaga SVT för att vara rasistiskt.

Programmets ansvariga utgivare Thomas Hall bad efter många turer om ursäkt, men Kinas ambassad avfärdade den som ”hycklande”. Flera personer anmälde avsnittet till JK, som prövade ärendet.

”Utrymmet för ironi, satir och andra debattväckande uttryck är mycket vidsträckt och omfattar även sådana yttranden som kan uppfattas som stötande”, skriver JK i beslutet som Aftonbladet tagit del av. Ingen förundersökning kommer att inledas mot ”Svenska nyheter”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer