Jesper Rönndahl var tidigare programledare för Svenska Nyheter. Foto: SVT

Svenska nyheter frias för Kina-inslag

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s satirinslag om kinesiska turister i humorprogrammet Svenska nyheter frias av Granskningsnämnden. I inslaget, som sändes i höstas, skämtade programledaren om synen på rasism mot kineser och visade en fejkad informationsvideo, vilket bland annat fick Kinas ambassad att anklaga SVT för att vara rasistiskt och krävde en ursäkt.

SVT bad om ursäkt till dem som tagit illa vid sig och medgav att man varit okänslig för hur det kunde uppfattas, men stod fast vid att man ändå följt de regler som gäller för SVT. Man plockade även bort klippet från den kinesiska sajten Youku.

Nu frias alltså inslaget. Granskningsnämnden konstaterar att det har uppfattats som kränkande och smaklöst av många, men att det tydligt framgick att den satiriska udden var riktad mot okunskap och fördomar.

”Mot bakgrund av detta, programmets tydliga satiriska karaktär och att det ska råda en vidsträckt yttrandefrihet i televisionen friar nämnden inslaget”, står det i beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.