Ett inslag om transvården i SVT:s humorprogram Svenska nyheter har väckt starka reaktioner på bland annat sociala medier. Foto: SVT

Efter anklagelser om transfobi: Svenska nyheter svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Ett inslag om transvården i SVT:s satirprogram Svenska nyheter har väckt starka reaktioner i veckan. Nu svarar programchefen Ebba Adielsson på kritiken. ”Att dra saker till sin spets är en del av satirgenren”, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter.

Artisten Karin Dreijer bestämde sig för att tacka nej till en planerad dokumentär i SVT efter att ha sett inslaget – något som Adielsson inte vill kommentera.

På sociala medier menar många att man sparkar på en redan utsatt grupp. Ebba Adielsson påpekar att Svenska nyheter är ett satirprogram med uppdrag att lyfta det som är aktuellt i den svenska debatten och i nyhetsflödet.

”Att dra saker till sin spets är en del av satirgenren. Med humor vill programmet kasta nytt ljus över aktuella händelser och konfliktlinjer”, skriver hon i ett mejl.

”Måna om att inte väja för känsliga ämnen”

På frågan om hur man har resonerat kring att skämta om suicid bland barn med könsdysfori svarar Adielsson att redaktionen är måna om att inte väja för känsliga och jobbiga ämnen.

”Svenska nyheters avsikt var inte att kritisera barnen som lever med könsdysfori utan vården som ska hjälpa barnen,” skriver Adielsson.

Får man skämta om allt?

”Ja.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.