Efter journalistmordet: Svenska Pen kräver att EU agerar

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för pressfriheten i Europa blir allt sämre. I lördags hittades den bulgariska journalisten Viktoria Marinova mördad – bakgrunden vet vi väldigt lite om ännu. Men de senaste 14 månaderna har tre journalister som granskat politisk korruption mördats.

– Europa är ju den region i världen som har haft den bästa pressfriheten under 1900-talet. Tyvärr är det också den region som har den tydligaste negativa utvecklingen och det är otroligt oroväckande, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Mordet på den bulgariska journalisten Viktoria Marinova är det tredje journalistmordet inom EU det senaste året. 

Medier

Korruptionshärvor

Samtliga tre journalister hade undersökt korruptionshärvor kopplade till toppolitiker. Viktoria Marinova rapporterade om dokument som utpekade kända politiker som inblandade i en korruptionshärva med EU-medel.

– De hade alla på olika sätt berört just exponering av korruption och ekonomisk brottslighet. Exakt vad det var som var utlösande är väldigt svårt att säga, i synnerhet i det senaste fallet i Bulgarien där vi faktiskt inte vet alla detaljer än, säger han.

– Intentionen hos EU är att man vill transferera pengar från rika länder till fattiga länder för att stötta uppbyggnad. Det är stora mängder av pengar som rör sig och det är tyvärr kanske någonting som lockar till sig den här typen av korruption.

”Är väldigt oroväckande”

Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex är Europa den region där utvecklingen går snabbast nedåt, jämfört med andra regioner- och Bulgarien ligger sist av alla EU-länder.

Föreningen Svenska Pen är oroade över vad den europeiska utvecklingen kan leda till.

– I förlängningen så kan vi se att det blir självcensur. Det är väldigt oroväckande att vi kan se att Europa går mot den utvecklingen som vi sett i totalitära stater som Kina och Iran, säger Elnaz Baghlanian, internationell sekreterare Svenska Pen.

Svenska Pen kräver att Bulgarien tillsätter en utredning för att klargöra huruvida mordet på Viktoria Marinova var kopplat till hennes journalistiska arbete – samt att EU vidtar åtgärder för att garantera säkerheten för granskande journalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet