Svensktoppen fyller 60 år. På bilden från vänster: Nuvarande programledaren Carlina Norén, före detta programledaren Kent Finell Foto: TT

”Svensktoppen” fyller 60 – firar med dokumentärsläpp

Uppdaterad
Publicerad

I dag fyller ”Svensktoppen” 60 år. För att fira släpps en dokumentärserie vars två första avsnitt tar upp skandaler och rubriker genom radioprogrammets historia, skriver Sveriges Radio i ett pressmeddelande.

I sex decennier har ”Svensktoppen” spelat hitlåtar i etern som presenterats av profiler från Pekka Langer till Ulf Elving och Kent Finell. Den första låten att toppa listan var ”Midnattstango” av Lasse Lönndahl.

För att fira 60-årsdagen släpper nu Sveriges Radio en dokumentärserie med den nuvarande programledaren Carolina Norén i spetsen. ”Svensktoppens fantastiska historia” ämnar djupdyka i skandaler ur programmets historia.

22 år av fiendeskap

En av dem är bråket på 1980-talet mellan Kent Finell och Magnus Uggla då den sistnämnde inte ville intervjuas i samband med att låten ”Jag mår illa” toppade listan.

”Det börjar med att Kent Finell blir irriterad över att Magnus inte vill bli intervjuad och Kent börjar raljera över Uggla i radion. Magnus dyker inte upp i studion under någon av de fjorton veckor som låten ligger på listan. Och precis när man trodde att allt var över så laddar Magnus om och släpper en nidlåt om Kent. Det tar 22 år innan de försonas”, säger Carolina Norén i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.