Sverige – en stormakt i Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara Irland som har vunnit Eurovision song contest fler gånger än Sverige. Men Sveriges inflytande i tävlingen sträcker längre än starka insatser från det bidrag som tävlar för Sverige. I år har hela 12 av 42 bidrag musikalisk koppling till Sverige.

Sverige har vunnit Eurovision song contest sex gånger: 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 och 2015. Men om man ser till svenskar som har gått segrande ur slaget om Eurovision så går det att addera tre vinster till.

2005 vann svensk-grekiska Elena Paparizou när hon representerade Grekland med låten ”My Number One”. När Azerbajdzjan vann 2011 var det ett helt team av svenskar som låg bakom Ell och Nikkis ”Running scared”. Stefan Örn och Sandra Bjurman skrev låten men även kören, koreografin och kostymen var under svensk regi. 2013 kammade också svensk-danska Emmelie de Forest hem vinsten i ESC när hon representerade Danmark med ”Only teardrops”.

ESC 2017

I årets upplaga av Eurovision song contest är det 12 av de totalt 42 bidragen som är signerade av svenska låtskrivare.

Här är alla bidrag som tävlar för andra länder men med musikaliska kopplingar till Sverige:

Azerbajdzjan

Sandra Bjurman, som även skrev Azerbajdzjans vinnarlåt 2011, har skrivit texten till Dihajs ”Skeletons”. Det här är hennes femte gång som hon tävlar för Azerbajdzjan och hon tävlade även för Ukraina 2014 med låten Tick Tock som framfördes av Maria Yaremuchuk. Bidraget tävlar i semifinal ett.

Dihaj representerar Azerbajdzjan.

Cypern

Thomas G:son har skrivit text och musik till Cyperns bidrag ”Gravity” som framförs av artisten Hovig. G:son har skrivit över 80 låtar för olika länders uttagningar till Eurovision song contest, 47 låtar bara i Sverige. Han har totalt haft 13 låtar som tävlat i ESC:s delfinaler.  Bidraget tävlar i semifinal ett.

Hovig tävlar för Cypern.

Grekland

Den skotska låtskrivaren och producenten John Ballard bor och arbetar i Göteborg sedan många år tillbaka. Han har bland annat producerat tre album av Ace of Base. Nu är han aktuell som en av låtskrivarna bakom Greklands bidrag ”This is love” som framförs av artisten Demy. Bidraget tävlar i semifinal ett.

Demy tävlar för Grekland.

Polen

Rickard Bonde Truumeel från Helsingborg är en av låtskrivarna bakom ”Flashlight” som framförs av Kasia Moś. Rickard Bonde Truumeel har tidigare jobbat som kompmusiker åt många svenska artister som exempelvis Tomas Ledin, Nisse Hellberg och Linda Bengtzing. Bidraget tävlar i semifinal ett.

Kasia Moś tävlar för Polen.

Bulgarien

Örebroaren Joacim ”Twin” Persson är en av låtskrivarna bakom Bulgariens bidrag ”Beautiful Mess” som framförs av Kristian Kostov. Joacim Persson har tidigare skrivit låtar till artister som bland annat Kelly Clarkson, John Legend och Lady Gaga. Bidraget tävlar i semifinal två.

Kristian Kostov tävlar för Bulgarien.

Kroatien

Tony Malm är en av kompositörerna bakom Kroatiens bidrag ”My Friend” som framförs av Jacques Houdek. På hemmaplan har han jobbat med bland annat Eric Saade och Lambretta. Bidraget tävlar i semifinal två.

Jacques Houdek tävlar för Kroatien.

Makedonien

Joacim ”Twin” Persson, som också varit med och skrivit Bulgariens och Serbiens bidrag, är även en av låtskrivarna bakom Makedoniens bidrag ”Dance Alone” som framförs av Jana Bručeska. Bidraget tävlar i semifinal två.

Jana Bručeska tävlar för Makedonien.

Irland

Jörgen Elofsson, som har sina rötter i den legendarisk Cheiron-studion, är en av upphovsmännen bakom Irlands bidrag ”Dying to Try” som framförs av Brendan Murray. Det här är inte Jörgen Elofssons första irländska samarbete, tidigare har han bland annat skrivit ”Fool Again” och ”Unbreakable” till gruppen Westlife. Bidraget tävlar i semifinal två.

Brendan Murray tävlar för Irland.

Serbien

Bakom Serbiens bidrag ”In Too Deep” som framförs av Tijana Bogićević ligger flera svenska låtskrivare: Johan Alkenäs, Lisa Desmond och Joacim ”Twin” Persson, som även varit med och skrivit Makedoniens och Bulgariens bidrag. Bidraget tävlar i semifinal två.

Tijana Bogićević tävlar för Serbien.

Schweiz

Den svenska trion bestående av Alessandra Günthardt, Nicolas Günthardt och Elias Näslin ligger bakom Schweiz bidrag ”Apollo” som framförs av Timebelle. Tidigare har trion bland annat haft framgångar med vinnarlåten till svenska Idol 2013 då Kevin Walker vann och framförde ”Belong”.  Bidraget tävlar i semifinal två.

Timebelle tävlar för Schweiz.

Storbritannien

Svensk-danska Emmelie de Forest, som vann ESC 2013 med ”Only Teardrops”, är en av låtskrivarna bakom det brittiska bidraget ”Never Give Up on You” som framförs av Lucie Jones. Bidraget är direktkvalificerat till finalen.

Lucie Jones tävlar för Storbritannien.

Visuella bidrag

Men om man även räknar med visuella inslag i tävlingen är svenska Sacha Jean-Baptiste konstnärlig ledare för flera scennummer: Georgien, Armenien, Bulgarien och Australien. Och koreografin och regin till Estlands nummer är signerad det svenska teamet bestående av. Filip Adamo och Rennie Mirro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ESC 2017

Mer i ämnet