Eskilstuna konstmuseum i Munktellstaden. Foto: DAN HANSSON / SvD / TT

Sverige får nytt årligt kulturkonvent

Publicerad

Som en del i ett stort nationellt kulturlyft har 66 kulturinstitutioner tagit initiativ till ett årligt kulturkonvent för hela Sverige. Den första sammankomsten öppnar i februari 2018 i Eskilstuna.

Kulturlyftet är ett nationellt initiativ där organisationer bland annat kräver en miljard mer i stöd till kulturen, mer dialog mellan kulturdepartementet och regionala politiker, en nationell digital plattform för kultur och det nationella årliga kulturkonventet som börjar nästa år.

Organisationerna bakom kulturlyftet är Regional musik i Sverige, Länsmuseernas samarbetsråd och Länsteatrarna. Det årliga konventet kallas Folk och kultur och första sammankomsten blir i Eskilstuna i februari 2018.

– Folk och kultur ska vara en bred samlingsplats där också finans, turism och hälsa kommer in, säger projektledaren Linde Sjöstedt på Länsteatrarna till Dagens Nyheter. Vi vill att det ska märkas mer vilken stor roll kulturen har för en hållbar och inkluderande samhällsutveckling. Det ska också vara en tribun för regional konst. Det görs så mycket bra ute i landet som man aldrig får reda på.

Regional kultur

Arrangörerna hoppas bland annat att få in alla åtta partiledare till första Folk och kultur för att ge sin vision av kulturpolitiken inför valet 2018. En viktig tanke bakom konventet är också att lyfta fram regional kultur.

– Vi jobbar med attraktivitet ute i landet, då är kulturfrågorna viktiga, sa Catrin Hulmarker (M), kommunalråd i Hjo. Alla ska inte behöva flytta till Stockholm och trängas vid Stureplan för att få tillgång till kultur.

Av samma skäl var det viktigt att arrangera kulturkonventet utanför storstäderna. Samtidigt vill man få stor uppslutning och därför föll valet på Eskilstuna.

– Att hålla konventet i Stockholm var uteslutet, samtidigt måste man vara realistisk om hur stor uppslutning man får om det ligger för långt från huvudstaden. Eskilstuna ligger en timme från Stockholm men är en egen stad och Munktellområdet är en fantastisk miljö, säger Linde Sjöstedt till DN.

Munktellstaden där konventet ska hållas, är ett industriområde från förra sekelskiftet som idag rymmer flera kulturarenor, museer, konsertlokaler, fritidsanläggningar och företagshotell. Kulturlyftet efterlyser nu medverkande till Folk och kultur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer