Sveriges flagga

Uppdaterad
Publicerad

För den som inte visste det är den svenska flaggan gul och blå och flaggan har anor från mitten av 1500-talet då Gustav Vasa blev kung.

Enligt en myt tillkom flaggan då Erik den helige, (erkänd kung i Västergötland omkring 1158) såg ”ett gyllene kors mot en blå himmel” år 1157.

Flaggan användes i första hand av kungen och hans krigsmakt, främst flottan. Det finns bildbevis från Gustaf II Adolfs tid (1620-talet) att blågula korsflaggor fördes på svenska skepp. Flaggorna var antingen tvärskurna eller försedda med tungor.

Sveriges första flagglag är från 1663 och säger att flaggan med tre tungor skulle förbehållas örlogsfartygen. Privata handelsfartyg fick nöja sig med den tvärskurna varianten. Till lands hissades den tretungade flaggan vid militära anläggningar, så småningom också vid kungsgårdar och liknande.

LAG (1982:269) OM SVERIGES FLAGGA

1 § Sveriges flagga är blå med ett gult kors. Korset är vinkelrätt ställt mot flaggans kanter.

2 § Flaggan är tvärskuren eller tretungad.

Den tvärskurna flaggans höjd förhåller sig till dess längd som 10 till 16. På de inre fälten förhåller sig höjden till längden som 4 till 5 och på de yttre som 4 till 9.

Den tretungade flaggans höjd är hälften av dess längd, tungorna

medräknade. De yttre fälten är, bortsett från tungorna, lika stora som de inre, och fältens höjd förhåller sig till deras längd som 4 till 5.

De yttre tungornas ytterkanter bildar inte vinkel med flaggans över- eller underkant. Tungorna utgör förlängningar av de yttre fälten och korsarmen.

Korsarmarnas bredd motsvarar hälften av höjden på vart och ett av fälten.

Almänna flaggdagar

I Sverige kan man flagga hur och när man vill, men regeringen har beslutat att vissa dagar är allmänna flaggdagar.

Nyårsdagen – 1 januari

Konungens namnsdag – 28 januari

Kronprinsessans namnsdag – 12 mars

Påskdagen

Konungens födelsedag – 30 april

Första maj

Pingstdagen

Sveriges Nationaldag – 6 juni

Midsommardagen

Kronprinsessans födelsedag – 14 juli

Drottningens namnsdag – 8 augusti

Dag för val till riksdagen

FN-dagen – 24 oktober

Gustaf Adolfsdagen – 6 november

Nobeldagen – 10 december

Drottningens födelsedag – 23 december

Juldagen – 25 december

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.