”Evert Taube var Sveriges första mega kändis efter Kungen”, säger Jane Magnusson. Foto: TT

Scenskräck och berömmelsens baksida i ny Taube-dokumentär

Publicerad

Sveriges nationalskald Evert Taube beskrivs både som ett geni och en buffel. Fortfarande närvarande – trots att han dog för snart 50 år sen. I dokumentärserien ”Evert Evert Evert” berättas historien om mannen bakom de välkända visorna.

I dokumentärserien Evert! Evert! Evert! följer dokumentärfilmaren Jane Magnusson Evert Taubes steg genom arkiven, från barndomsön Vinga i Bohuslän till resorna ut i världen som Sveriges nationalskald. Här blandas aldrig tidigare visat material med nytolkningar av några av Sveriges största artister.

Serien beskriver också en annan sida av den välkända trubaduren så som de aldrig sinade konstdrömmarna, den stigande scenskräcken och berömmelsens baksida.

– Berömmelsen gjorde honom inte lycklig, den fyllde ett behov en liten stund som sedan behövdes fyllas igen, säger dokumentärfilmaren Jane Magnusson.

Dokumentärserien Evert! Evert! Evert! finns att se på SVT play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.