Regissören Levan Akin (till höger) har regisserat And then we danced. Foto: Triart/Jörgen Söderström/SVT

And then we danced blir Sveriges Oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Levan Akin får chansen att plocka hem en Oscar för Sveriges räkning, berättade Svenska Filminstitutet under onsdagsmorgonen. Aniara, Quick och And then we danced var nominerade.

Under morgonen presenterades Sveriges Oscarsbidrag av Svenska Filminstitutet. Den film som valdes ut för att tävla i kategorin bästa internationella långfilm under galan blev Levan Akins And then we danced.

– Det känns overkligt. Jag är framförallt väldigt rörd, filmen är ju ett jätteprojekt. Vi är alla så himla glada över att få ytterligare en plattform till att nå ut till folk. Det skänker filmen mer validitet i länderna där filmen anses vara provocerande, säger Levan Akin till Kulturnyheterna.

– Jag är väldigt nervös. Hemmapubliken är ju mest kritisk, så det känns kul och spännande.

Filmen handlar om Merad som dansar i det georgiska danskompaniet. Merab blir kär i sin manliga rival och på frågan under presskonferensen om filmen hade kunnat tävla för Georgiens räkning svarar regissören Levan Akin att det skulle bli svårt ”med tanke på innehållet”.

– Filmen har inte fått något stöd från Georgien, vilket är jättetråkigt, men det var också därför vi gjorde filmen. Inte bara för Georgien utan för att hela världen är ganska uppdelad.

Tror du att det blir en plats i Oscarsgalan?

– Det hoppas jag, det är jag inställd på.

Roma vann förra året

Men det är långt i från säkert att det svenska bidraget tar sig hela vägen till galan. Varje land har chans att nominera en film och sedan väljs ett fåtal ut.

Förra året nominerades Gräns som tog sig till den så kallade korta listan, men blev inte ett av de slutgiltiga fem bidragen i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film. Förra året vann Roma i den kategorin. Nytt för i år är att den internationella kategorin bytt från namn från ” bästa icke-engelskspråkig” till ”bästa internationella långfilm”.

And then we danced har Sverigepremiär den 13 september. Oscarsgalan äger rum den 9 februari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.