Foto: RUG.

Sveriges pressfrihet sämst i Norden

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer den senaste kartläggningen av pressfrihet från föreningen Reportrar utan gränser. Och det är Finland som är världens bästa land vad gäller pressfrihet.

Sverige landar på en tiondeplats på listan, efter alla de nordiska grannländerna.

Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, förklarar tiondeplatsen med att det fortfarande finns en stor oro för hur FRA-lagstiftningen ser ut, samt kring samarbetena med andra utländska underrättelsetjänster.

Pressfrihet i världen

– Det uppfattas som ett problem, i synnerhet när det kommer till källskydd och liknande vilket gör att journalisters arbetssituation försämras ganska avsevärt, säger han.

Snabbt fall

Så sent som 2010 låg Sverige i topp på RUG:s ranking över pressfriheten i världen. Men 2011 hade Sverige rasat till elfte plats, alltså ungefär till den nivå som svensk pressfrihet har i dag, enligt föreningen.

Internationellt sett hamnar Nordkorea och Eritrea, där journalisten Dawit Isaak sitter fängslad, längst ner på listan. Samtidigt rasar USA och Storbritannien på listan. I USA:s fall handlar det om hur man behandlat visselblåsaren Edward Snowden. Britterna förlorar placeringar efter att myndigheter krävde att tidningen The Guardian förstörde hårddiskar med material från just Snowden.

”Skamligt låg placering”

Något som påverkat den svenska placeringen är diskussionerna om ändringar av offentlighetsprincipen, men också att det finns en hotbild mot redaktioner från bland annat kriminella grupper.

– De här tre sakerna samverkat gör att vi får, skulle jag säga, en skamligt låg placering jämfört med våra skandinaviska grannländer.

Det här är faktorer som saknas i listettan Finland, enligt Lundqvist.

Fakta: Pressfrihet i världen – bäst och sämst

1. Finland, 2. Nederländerna, 3. Norge, 4. Luxemburg, 5. Andorra, 6. Liechtenstein, 7. Danmark, 8. Island, 9. Nya Zeeland, 10. Sverige

171. Laos, 172. Sudan, 173. Iran, 174. Vietnam, 175. Kina, 176. Somalia, 177. Syrien, 178. Turkmenistan, 179. Nordkorea, 180. Eritrea

Källa: Reportrar utan gränser (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressfrihet i världen

Mer i ämnet