SR gör podd om säkerhetshot och spionage: ”Fyller ett hål i utbudet”

Uppdaterad
Publicerad

Hoten mot Sveriges säkerhet ökar enligt Säpo, men utbudet av fördjupad journalistik om ämnet är inte så stort. Det vill Sveriges radio ändra på med nya podden Gräns. Första avsnittet handlar om en misstänkt rysk spionagehärva som tas upp i rätten idag.

–  Jag tror att det finns ett intresse bland folk att veta mer om de här frågorna. Så vi tänker att vi fyller ett hål i utbudet, säger programledaren Bo Torbjörn Ek.

Så sent som i slutet av mars 2021 gick säkerhetspolisen ut med ett pressmeddelande om att hotbilden mot Sverige ökar. Orsaker uppges vara bland annat ökad digitalisering och ökad polarisering i samhället.

– Säpo har under ett antal år larmat om att spionage och underrättelseverksamhet ökar, och jag tror att det finns ett intresse bland folk att veta mer om de här frågorna. Så vi tänker att vi fyller ett hål i utbudet, säger Bo Torbjörn Ek som är programledare för Sveriges radios nya podcast Gräns.

Podcasten har en gestaltande stil och handlar om hotbilden mot Sverige och om försvaret. Programledarna Bo Torbjörn Ek och Ulrika Bergqvist berättar om vad som sker inom underrättelseväsendet och militären, medan vi andra lever på som vanligt.

Börjar med misstänkt ryskt spionage

Första avsnittet skildrar en misstänkt spionagehärva där en rysk underrättelseofficer misstänks ha arbetat under täckmantel på ryska ambassaden i Sverige.

Mannen misstänks ha betalat en Scania-anställd för att få ut hemlig information.  Exakt vad det rör sig om är sekretessbelagt, men förutom att tillverka lastbilar och bussar utvecklar Scania också säkerhetssystem. Båda de åtalade nekar mot anklagelserna, rättegången inleds den 26 augusti.

Är det inte riskabelt att göra ett program om ett pågående rättsfall där utgången ännu är oviss?

Vi återger vad alla parter tycker och tänker, och när domen finns så kommer vi sannolikt att berätta om den också i podden, säger Bo Torbjörn Ek.

”En typ av folkbildning”

Enligt säkerhetspolisen är så mycket som var tredje rysk diplomat egentligen anställd av Rysslands underrättelsetjänster, och arbetar under så kallad ”diplomatisk täckmantel”.

– Ryssland pekas ut som topp tre länder som spionerar  på Sverige, förutom Kina och Iran, säger Bo Torbjörn Ek.

Han berättar att informationen man vill åt kan handla om alltifrån hur försvaret ser ut, till flyktingspionage eller industrihemligheter som gynnar det egna landets företag och ekonomi.

Jag tror att det finns ett behov av att få höra fler historier om ämnet. Det är en typ av folkbildning... att få veta mer om hur försvaret och underrättelsetjänsten fungerar, säger Bo Torbjörn Ek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.