Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT återupptar stoppad granskning om mångfald

Uppdaterad
Publicerad

Nyhetsredaktionen valde att slopa granskningen om bristen på mångfald i svenska bolagsstyrelser efter hård kritik. Nu har de bearbetat materialet och publicerar både hashtaggen och flera reportage i ämnet.

Kulturnyheterna rapporterade i slutet av förra veckan om hashtaggen #Vitabolag som SVT efter bara några få timmar valde att dra tillbaka.

Anledningen var en kombination av både intern kritik och av hänsyn till den kritikstorm som uppstod på sociala medier. Bland annat menade de som var negativa till granskningen att det var fel av SVT att fokusera på hudfärg.

Men nu har nyhetsredaktionen alltså valt att förändra delar av granskningen och beslutat att publicera den igen.

Ansvarig utgivare förklarar

I en artikel publicerad i anslutning till granskningen berättar SVT Nyheters ansvarige utgivare Ulf Johansson hur tankarna har gått.

Vi har tagit till oss av delar av kritiken, vi borde ha funderat djupare innan vi gick vidare och vägde in exempelvis hudfärg i undersökningen. Men det är inte detsamma som att granskningen i sig är irrelevant. Tvärtom.

Ett av de uppdrag som Sveriges Television har som public service-aktör är att lyfta fram alla människors lika värde och också spegla hela Sverige och vara till för alla invånare i landet. Och vårt land består i dag av människor med olika utseende och olika etniskt ursprung.

Mot den bakgrunden går vi nu vidare med vår publicering. I vår granskning har vi gått igenom samtliga styrelser i våra tio största börsbolag. Vi har också granskat styrelserna i våra tio största statliga bolag.

Läs hela artikeln här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet