Jan Helin, programdirektör på SVT. Foto: TT

Efter kritiken: SVT backar om tablåkrocken med TV4

Uppdaterad
Publicerad

TV4 har riktat skarp kritik mot SVT för planerna på att sända ett nyhetsblock med start klockan 22 på kvällarna, alltså samma klockslag som TV4 själva sänder sina sena nyheter. Nu backar SVT från beslutet.
– Det finns inget egenvärde för oss att ställa till problem för medielandskapet som helhet, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin till Kulturnyheterna.

Det var i slutet av oktober som SVT:s programbeställare Helena Olsson och mediedirektör Jan Helin i en debattartikel i Dagens Nyheter meddelade att SVT:s 22-nyheter ska börja sändas i SVT1 och inledas med lokala nyheter följt av sena Rapport.

Men beslutet möttes av skarp kritik och en omfattande mediedebatt. Inte minst av TV4:s vd Casten Almqvist som menade att beslutet strider mot public service-bolagens villkor där det bland annat anges att SVT och SR ska ta hänsyn till konkurrerande nyhetsmedier för att främja en mångfald av perspektiv.

– I mina ögon är det tondövt. Det är precis tvärtom vad ni lovat i sändningstillståndet. I min värld är det en krigsförklaring kring nyheter, sade Casten Almqvist till Jan Helin i SVT-programmet Fönster mot medievärlden, i samband med detta.

Jan Helin: Drar tillbaka planerna

Nu backar SVT om tablåkrocken och drar tillbaka planerna på att lägga de lokala nyheterna klockan 22.00 i SVT1. I ett uttalande skriver SVT:s mediedirektör Jan Helin att de nu kommer utreda hur de lokala nyheterna kan läggas om utan att störa TV4:s nyhetssändningar. Tills vidare kommer de därmed fortsätta sända de lokala nyheterna i Aktuellt i SVT2. 

”Vår ambition har aldrig varit att motarbeta TV4, utan att stärka vår lokala nyhetsleverans till publiken. Det kommer att vara vårt fokus även i det fortsatta arbetet, liksom ett fortsatt lyssnande och deltagande i diskussionen om mediers utveckling”, skriver Jan Helin, och fortsätter.

”SVT kommer före 2021 av tekniska och kostnadsmässiga orsaker att behöva samla alla lokala sändningar i SVT1. Vi fortsätter nu arbetet med att hitta en annan lösning som blir bra både för publiken och för medielandskapet i stort”.

TV4: Det här beslutet har bara vinnare

TV4:s vd Casten Almqvist säger till Kulturnyheterna att han välkomnar beskedet.

– Vi vill gärna ge en eloge till SVT som fattat det här beslutet. Jag förstår att det funnits interna svåra tablåpusselfrågor. Men det är ett sundhetstecken att vi mediehus kan föra den här typen av debatter på ett bra sätt, både i, och utanför, offentligheten, säger han och fortsätter:

– I min värld har det här beslutet bara vinnare, och den som vinner allra mest är publiken som slipper välja mellan två kvalificerade nyhetssändningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer