Det var under en livesänd partikongress i SVT Forum som Strids kommentar om muslimer fälldes. Foto: SVT/TT

SVT fälls i Granskningsnämnden efter SD-uttalande om muslimer

Uppdaterad
Publicerad

SVT fälls i Granskningsnämnden för att inte ha tagit avstånd från dåvarande SD-politikern Martin Strids uttalande om att muslimer ”inte fullt ut är människor”. Uttalandet kom under Sverigedemokraternas landsdagar förra året, och sändes ut live genom SVT Forum.

Granskningsnämnden slår i sin fällning fast att uttalandet var ”uppenbart kränkade mot personer med muslimsk tro”, och att SVT med stöd av demokratibestämmelsen ”i eller i nära anslutning till sändningen” skulle ha tagit upp och bemött att uttalandet strider mot principen om alla människors lika värde, som står inskriven i radio- och tv-lagen.

Satte mänsklighet på en rörlig skala

Det var under en livesändning i SVT Forum av Sverigedemokraternas partikongress i november förra året som uttalandet gjordes, i samband med en debatt om kulturpolitik. När den dåvarande SD-politikern Martin Strid yrkade bifall till en motion gick han in i ett längre resonemang om att muslimer inte fullt ut är människor, på ”en skala från 0 till 100”.

SVT menar att uttalandet kom som en överraskning och att man därför inte omedelbart reagerade, däremot ledde Strids kommentar till nyhetsrapportering på såväl webb som i tv senare samma dag, där man tydligt tog avstånd från uttalandet.

Men Granskningsnämnden menar att Forum-sändningens programledare borde ha kommenterat och tagit avstånd från uttalandet i samband med sändningen i Forum, och fäller SVT för att ha brutit mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

– Det var ett ganska rörigt anförande där våra utsända inte riktigt uppfattade vad som sades. Det var lättare att titta på det i lugn och ro efteråt, men i stunden passerade det under radarn, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT.

Har väckt debatt

Frågan om hur SVT ska agera när det gäller avståndstaganden och demokratibestämmelsen i radio- och tv-lagen har varit flitigt debatterad den senaste veckan. Detta efter att SVT tog avstånd från ett citat av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under en valdebatt inför riksdagsvalet.

SVT:s programdirektör Jan Helin har i samband med debatten sagt att SVT ska förändra hur man hanterar frågan om demokratiparagrafen.

– Vi ska inleda ett arbete för att få in detta på ett naturligt sätt i vår journalistik. Vi ska leva upp till demokratiparagrafen men vi ska göra det genom vår journalistik, sa Helin i en debattartikel i DN förra veckan.

Sverigedemokraternas partiledning tog avstånd från Martin Strids uttalande i samband med händelsen. Strid har sedan dess avgått från sina politiska uppdrag i partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.