”Det är en skandal”, säger Jimmie Åkesson (SD) om att SVT tar avstånd till hans uttalande under slutdebatten. Foto: Stina Stjernkvist/TT

SVT tar avstånd från Åkessons kommentar – SD starkt kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Efter valdebatten under fredagskvällen tog SVT avstånd från ett uttalande Jimmie Åkesson gjorde under debatten. Sverigedemokraterna har efteråt kommit med kraftig kritik mot SVT.
”Det är ett agerande som saknar motstycke i modern svensk historia”, skriver partiet på sitt officiella twitterkonto.

När integrationsfrågan lyftes under SVT:s slutdebatt hettade det till rejält i debatten.

– ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb, sade Åkesson (SD).

Annie Lööf (C) protesterade då högljut och slog näven i bordet.

– Hur uttrycker du dig? utbrast hon, medan Jimmie Åkesson fortsatte:

– Då måste man få förutsättning att passa in i Sverige men de här (övriga partiledare. red.anm) har i alla dessa år bemött nytillkomna på deras villkor.

SVT tog senare, i slutet av sändningen, avstånd från kommentaren eftersom den strider mot demokratiparagrafen i radio- och tevelagen. Det har fått Sverigedemokraterna att rikta kraftig kritik mot kanalen.

SD kritiska

”I den sista partiledardebatten inför valet väljer SVT att ta ställning mot Sverigedemokraterna. Det är ett agerande som saknar motstycke i modern svensk historia”, skriver partiet på sitt officiella twitterkonto.

Tilll Expressen säger Jimmie Åkesson:

– Vi har knappt två dygn till vallokalerna stänger, och då väljer statstelevisionen att lägga sig i debatten genom att ”ta avstånd” från en partiledares ståndpunkt. Det är en skandal.

”Det var grovt generaliserande”

Eva Landahl, programchef och tidigare ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, förklarar varför SVT väljer att ta avstånd från kommentaren.

– Att invandrare pekas ut som en grupp som inte är svenskar och inte passar in i vårt land är ett grovt generaliserande uttalande, säger hon.

Hon förklarar ställningstaget vidare i ett blogginlägg. SVT har tidigare fällts för att det inte har tagits tillräckligt avstånd från generaliserande uttalanden från politiker.

Här kan du se hela slutdebatten i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.