Eva Landahl är programchef och tidigare ansvarig utgivare för SVT:s valprogram.

Därför markerade SVT mot Åkessons uttalande i slutdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Frågor har ställts om varför SVT i diskussionen som följde efter partiledarnas slutdebatt markerade mot ett av Jimmie Åkessons uttalanden.

I debatten säger Jimmie Åkesson så här:

– ”Bara invandrare får jobb så kommer allt att lösa sig” – det har de sagt hela tiden. Det händer inte, det blir inte så. Därför måste man ställa frågan varför det är så svårt för de här människorna att få jobb. Det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige, sa Åkesson (SD).

Uttalandet är generaliserande och pekar ut invandrare som en grupp som inte är svenskar och som inte passar in i Sverige.

Bakgrunden till SVT:s markering är den så kallade demokratiparagrafen som återfinns i radio- och tv-lagen som reglerar all etermedia i Sverige, bland andra TV4, Sveriges Television och Sveriges Radio. Så här står det i femte kapitlets första paragraf:

 ”… programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet. ” Läs mer här.

SVT har tidigare fällts av Granskningsnämnden för radio och tv för att inte tillräckligt tagit avstånd från kränkande uttalande och måste vara noggranna.

https://www.mprt.se/sv/nyhetsrum/pressmeddelanden/2017/svt-falls--programledare-tog-inte-avstand-fran-krankande-uttalande/

SD säger i ett uttalande på twitter att SVT valt att ta ställning mot partiet. Det är inte korrekt, vi tar ställning mot ett grovt generaliserande uttalande. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av avståndstagandet. Demokratiparagrafen och dess uttolkning mår bra av att diskuteras.

Uppdatering:

Här kan du se hela slutdebatten i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.