Soran Ismail ger sin bild av sitt liv sedan metoo-hösten 2017. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

SVT frias för Soran Ismail-dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

SVT-dokumentären Persona non grata om Soran Ismail väckte kritik när den sändes i våras. Nu frias programmet i Granskningsnämnden.

Soran Ismail anklagades för våldtäkt 2017. Han nekar till brott, och förundersökningen lades ner i brist på bevis. Dokumentären ”Persona non grata” sändes i två delar i april i år, och utgjordes till stor del av intervjuer med Ismail där han berättade om sin upplevelse.

Anmälarna anser att programmen var ensidiga och att Ismail fick stort utrymme att rentvå sig själv. SVT har också kritiserats från flera håll för dokumentären.

Granskningsnämnden anser dock inte att programmet strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Nämnden skriver i sitt beslut att ”programmen inte gjorde anspråk på att reda ut sakförhållandena eller sannings­halten i anklagelserna mot A (Ismail). I stället var utgångspunkten för de aktuella programmen att skildra A:s upplevelse av att vara anklagad för våldtäkt och sexuella ofredanden utan att anklagelserna hade prövats av domstol.”

Tre ledamöter var dock skiljaktiga och anser att programmen borde fällas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.