Foto: TT/SVT

SVT kräver ursäkt av radioprofil

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radio-profilen Ametist Azordegan har hamnat i blåsväder efter att hon kallat SVT:s Janne Josefsson för ”nazist”.

Efter onsdagskvällens Uppdrag Granskning (UG) som handlade om det vänsterextrema våldet twittrade musikjournalisten och programledaren på Sveriges Radio, Ametist Azordegan, argt om programmets profil Janne Josefsson. Hon skrev att han är en ”usel journalist” och bad honom komma ”ut som nazist/SvP en gång för alla”.

UG kräver ursäkt

Nils Hanson, projektledare på UG, tycker att Ametist har upprätt smaklöst och uttalat sig grovt och slarvigt.

Medier

– Jag tycker att hon ska be om ursäkt. Jag tycker absolut inte att Janne Josefsson förtjänar att bli kallad för nazist efter allt hans arbete just med att granska nazistiska grupper, säger Nils Hanson.

Uppdrag Gransknings reporter och programledare Janne Josefsson verkar ändå ta det hela med ro.

– Hon får göra vad hon vill. Jag kräver ingen ursäkt, hon har gjort bort sig ordentligt i alla fall, säger Janne Josefsson.

Bråket har gått upp på ledningsnivå

SVT:s chef i Göteborg, Ylva M Andersson, reagerade starkt på Twitterinläggen och kontaktade SR:s ledning.

– Jag ringde både SR:s vd Cilla Benkö och programdirektör Björn Löfdahl eftersom jag tyckte det var ansvarslöst och osmakligt att säga sådana här saker om Janne Josefsson. Man får gärna kritisera våra program men ska inte angripa våra programledare och medarbetare på det här sättet, säger Ylva M Andersson.

På SR har man under dagen gått ut med ett uttalande där man håller med om att Ametist Azordegans tweets är oacceptabla.

”Vi skulle inte vilja att Sveriges Radios medarbetare blev påhoppade på det sättet. Detta har vi idag framfört till produktionsbolaget och vi har för avsikt att framföra detta direkt till Ametist Azordegan.”

Tagit emot dödshot

På torsdagsförmiddagen lade Ametist Azordegan ut ett inlägg på sin Facebooksida där hon förklarade sin reaktion under programmet och berättade att hon vaknat upp till tolv dödshot efter sitt twittrande.

Hon skriver där att hon var ironisk och att hon raljerade. ”Jag tror på allvar inte att Janne Josefsson är nazist men jag tycker att han ofta är en usel journalist”. Hon skriver också att hon är trött på rasistiska påhopp som hon utsätts för och att samhällsklimatet har blivit hårt och tillägger ”det räckte ju med ett enda raljerande mot en journalistkollega för att jag ska få alla rasistiska våldshot”.

– Det har var något jag aldrig gjort förut, jag hade ett svagt ögonblick hemma på soffan. Min ursäkt är mitt Facebook-inlägg. Det som chockar mig mest just nu är är dödshoten. Jag har fått så många hemska hot idag och har till och med fått ökad säkerhet omkring mig på grund av detta, säger hon till SVT Kulturnyheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet