Foto: SVT

SVT lägger ner Plus och tillsätter klimatkorre

Uppdaterad
Publicerad

I en debattartikel skriver SVT:s programdirektörer Lena Glaser och Jan Helin att ”SVT tar ett tydligt steg i en ny riktning”.

Det innebär bland annat mer dokumentärt material och att man skrotar konsumentlångköraren Plus.

Som tidigare rapporterat läggs Opinion live ner och SVT ska i höst hitta ett nytt format, som dock låter likt sin föregångare: ”Det börjar redan i höst där vi aktivt för samman människor med starkt polariserade åsikter i kontroversiella frågor. Inte nödvändigtvis för att enas, men för att med nyfikenhet försöka förstå den andres uppfattning”, skriver Lena Glaser och Jan Helin, SVT:s programndirektörer.

SVT ska även satsa på dokumentärer i serieform à la Experimentet, Fallet Kevin och Kroppshets.

En annan förändring som ska träda i kraft 2020 är ökade resurser till utrikesjournalistik samt nya korrespondenter: en med fokus på klimatfrågor och en techkorre ”för att granska och berätta om teknikutvecklingen och de gigantiska techbolag som påverkar snart sagt varje aspekt av mänskligt liv”.

I regeringens förslag till hur public service-företagen ska förändra sig under nästa sändningperiod finns en försträkning av lokaljournalistiken med. Här vill SVT eventuellt samarbeta med lokaltidningar.

Till våren läggs även konsumentprogrammet Plus ner ”för att utforska nya sätt att göra konsumentjournalistik”, skriver programdirektörerna.

Hela artikeln finns publicerad hos Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.