SVT:s vd Hanna Stjärne. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

SVT öppnar tio nya lokalredaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Fagersta, Flemingsberg, Sveg och Lund. SVT öppnar fyra nya lokalredaktioner under 2021. Inom tre år ska SVT finnas på 50 orter, vilket är tio fler än idag.

– Det här är en historiskt stor satsning på lokal journalistik, säger vd Hanna Stjärne.

SVT:s satsning på lokal journalistik innebär, förutom utökningen av antalet redaktioner, även att ytterligare 14 lokala journalister ska anställas under de närmaste åren.

Fyra specialreportrar med uppdrag att få in de lokala nyheterna och perspektiven i riksutbudet tillsätts. Satsningen på lokalt material ska synas även på svt.se och i Rapport, Aktuellt och i Morgonstudion.

Dessutom ska det läggas resurser på större journalistiska satsningar i frågor eller på platser som är angelägna att specialgranska under en period. Det kan gälla samhällsförändringar där publikens behov av rapportering och fördjupning är stort.

– SVT är hela Sveriges television och de nya redaktionerna kommer att bevaka det svenska samhället i all dess komplexitet. Urvalet speglar vårt land med större och mindre orter och gör det möjligt för reportrarna att ännu bättre granska och fånga frågor som är riktigt viktiga för tittarna, säger vd Hanna Stjärne.

  • Inom tre år ska SVT utöka med ytterligare tio redaktioner så att det år 2023 finns 50 redaktioner.
  • Fyra nya redaktioner etableras under 2021: Fagersta, Flemingsberg i Huddinge kommun, Sveg, Lund.
  • De lokala nyheterna tillförs 14 nya tjänster de närmaste åren.
  • Fyra specialreportrar placerade utanför Stockholm med uppdrag att förstärka bevakningen av hela Sverige på svt.se och i riksprogrammen Rapport, Aktuellt och Morgonstudion.
  • Resurser för flexibla förstärkningar inom ämnesmässiga eller geografiska områden som under en period kräver specialgranskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer