Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT. Foto: Eva Edsjö/SVT

SVT gör intern undersökning om diskriminering och rasism

Uppdaterad
Publicerad

SVT tidigarelägger en intern undersökning om medarbetarnas upplevda inkludering, efter att ha blivit uppmärksammade på brister inom organisationen.

I slutet av september kom ett upprop från Sveriges Radio-medarbetare som påtalade rasistiska strukturer i företaget, något som ska ha påverkat arbetsmiljö och nyhetsvärdering.

Liknande historier har nu kommit fram till ledningen på SVT som har valt att tidigarelägger en intern undersökning om medarbetarenas inkludering. Det är en enkätundersökning som ska skickas ut till samtliga anställda på SVT som från början var tänkt att genomföras i april 2021.

– Det har varit medarbetare som har hört av sig och berättat om situationer där man tycker att man inte har blivit lika behandlad på arbetsplatsen. Då kände vi att det bästa sättet, utöver att självklart lyssna och förstå de som hört av sig, är att ställa frågan till alla på företaget. Då får man en möjlighet att göra sin röst hörd och vi får en bättre övergripande bild som vi sen kan sätta åtgärder mot och följa upp, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT.

Fråga som lyfts förr

Debatten om rasistiska erfaranheter inom SVT har uppkommit tidigare. Senast 2017 gick flera medarbetare ut och kritiserade SVT:s mångafaldsarbete med utgångspunkt i Morgonsstudion.

Är det folk som känner sig rasistiskt bemötta, eller diskriminerade, i företaget idag?

– Det varierar väldigt mycket, men vissa känner att deras röst och deras perspektiv och deras erfarenheter inte har blivit omhändertagna. Och i vissa fall har man också känt att man försökt säga det här, men man har inte blivit lyssnad på. Och det här är ett strukturerat sätt att lyssna på, som jag tycker är viktigt, säger Sabina Rasiwala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.