Foto: Marko Säävälä / TT

SVT svarar på kritiken mot nya Saltkråkan

Uppdaterad
Publicerad

Kritiska röster höjdes på tidningarnas kultursidor när det blev klart att SVT spelar in en ny serie av Vi på Saltkråkan. Nu svarar SVT:s programdirektör Eva Beckman på kritiken.

Initiativet blev kallad för ”pinsam idétorka” av Dagens Nyheter filmkritiker Helena Lindblad och kulturjournalisten Erika Hallhagen på Svenska Dagbladet menade att vi inte alls behöver en ny Saltkråkan.

Kritikern Gunilla Brodrej på Expressen skriver menar att SVT ”håller upp en svensk flagga mot populister och troll som älskar att påpeka hur vinklat och vänster och multikulturellt Public service har blivit.” 

Eva Beckman förstår att nyinspelningen väcker reaktioner.

– Vi har ingen annan ambition än att göra den precis lika bra som originalet. Jag tänker att man kan välja vilken version man vill ha. Vi kommer ju inte skriva över eller sudda ut den gamla Saltkråkan, säger hon.

Hon vänder sig emot påståenden om att nyinspelningen är ett tecken på att SVT inte blickar framåt.

– Då tycker jag att man låtsas som man inte kommer ihåg att vi gör väldigt mycket dramaserier förlagda mitt i samtiden; som Kalifat, Tunna blå linjen eller nu senast Snöänglar.

Extra påkostade program med lång livslängd

SVT:s Hanna Stjärne sade att man ”vill göra den till en ännu starkare klassiker”, vilket DN:s Helena Lindblad reagerade på.

Eva Beckman håller med om att det inte går att förutsäga vad som kommer bli en klassiker.

– Att göra tv har tidigare varit lite som att skriva i vatten, man sänder något och sedan försvinner det. Nu när vi har SVT Play så tänker vi lite extra på att då och då göra extra påkostade program med längre livslängd som även kommer att uppskattas av tittare i framtiden.

– SVT vill göra starka bra program till publiken med lång livslängd som kan ses av många och det har vi ju alltid gjort, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.