Regissören Hogir Hirori och Axel Arnö, dokumentärchef på SVT och ansvarig utgivare för Sabaya. Foto: SVT/Pressbild Sabaya

SVT vidtar inga åtgärder mot kritiserad dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

I en granskning kunde nättidskriften Kvartal visa att en  av scenerna i dokumentären ”Sabaya” var fabricerad och att huvudpersonerna tvingat yazidiska kvinnor att skiljas från sina barn. BBC väljer nu att ta bort en intervju med regissören till den kritiserade dokumentären, skriver Kvartal. SVT låter däremot dokumentären ligga kvar i sin ursprungliga version på SVT Play.

I maj publicerade nättidskriften Kvartal en granskning där det bland annat framkom att en av de bärande scenerna i den prisade dokumentären ”Sabaya” var fabricerad. Granskningen visade också att filmens manliga huvudpersoner vid flera tillfällen tvingat kvinnor att lämna ifrån sig sina barn mot falska löften om att få återförenas med dem längre fram.

Dokumentären är samproducerad med SVT och skildrar hur två män, Mahmud och Ziyad, räddar yazidiska kvinnor som förslavats av Islamiska staten, ur flyktinglägret al-Hol i Syrien. 

Den bärande scenen i fråga skildrar hur Leila, en av huvudkaraktären, fritas under dramatiska former. Regissören Hogir Hirori har efter granskningen bekräftat att han inte var med när Leila fritogs. Kvinnan i scenen var en annan yazidisk kvinna. 

BBC tar bort intervju

Det brittiska public service-bolaget BBC väljer nu att avpublicera intervjun med Hogir Hirori. 

”Vi är medvetna om att problem har lyfts rörande sanningshalten i några av uttalandena från filmskaparen, och vi har tagit bort vår intervju med honom medan vi granskar den”, skriver en talesperson för BBC till Kvartal.

Hirori har tidigare medgett att han i BBC-intervjun gett sken av att han själv var med om Leilas fritagning och sade då att ”det var slarvigt och onödigt att inte precisera att scenen gällde en annan yazidisk kvinna”.

Dokumentären kvar på SVT Play

SVT låter däremot dokumentären ligga kvar på SVT Play utan att klippas om. Tittarna kommer inte heller att informeras om att en av filmernas bärande scener inte är äkta.  

– Jag och Hogir har haft diskussioner om huruvida man ska sätta in en disclaimer. Jag tycker att det vore klädsamt om han gjorde det, men vi kommer inte att göra det mot filmarens vilja i det här fallet, säger Axel Arnö, dokumentärchef på SVT och ansvarig utgivare för Sabaya till Kvartal.  

Regissören har i ett uttalande tidigare försvarat dokumentären med att allt som skildras i filmen hänt på riktigt och lyft fram skillnaden mellan dokumentärt berättande och undersökande journalistik. 

”Dokumentärfilm är inte en neutral berättarform. Särskilt i Sverige där den som genre är en etablerad berättarform som främjar den personliga blicken, det egna uttrycket och som uppmuntrar oberoende filmare att skildra sin bild av världen”, sade han i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.