Sweden Rock

Sweden Rock: vi har besökare från 50 länder och få anmälda brott

Uppdaterad
Publicerad

I samband med rapporteringen kring Bråvalla har läsare lyft fram Sweden Rock i kommentarsfält och mejlkontakt som ett exempel på en trygg festival. Att Sweden Rock jämfört med Bråvalla har ett relativt lågt antal anmälda brott, i år 134, stämmer. Men hur trygg är festivalen jämfört med andra festivaler, och vad kan skillnaderna bero på? Kulturnyheterna frågar festivalerna.

Efter senaste tidens rapportering kring våldtäkterna på Bråvalla, har hårdrocksfestivalen Sweden Rock lyfts fram som ett exempel där kvinnor kan känna sig säkra. Flera läsare nämner festivalen i kommentarsfält och mejlkontakt, många med tillägget att orsaken till brottstatistiken är besökarnas ursprung. Även högerextrema Nya tider skriver i sin rapportering om Bråvallas bristande säkerhet att ”under den mer homogent svenska Sweden Rock finns däremot inga rapporter om våldtäkter”.

Ålder och lång erfarenhet

Att Sweden Rock skulle vara helt förskonad från brott stämmer inte; i år har en våldtäkt och fyra ofredanden anmälts, och det sammanlagda antalet anmälda brott är 134. Det stämmer dock att Sweden Rock i jämförelse med Bråvalla har ett lågt antal anmälda sexbrott. Men arrangörerna menar att det beror på andra saker än publikens etniska sammansättning.

– Vi har i år haft besökare från 50 olika länder, så jag tror inte man kan dra några slutsatser på det sättet som en del vill göra, säger Sofia Lindqvist Lacinai, Marknads -och kommunikationschef på Sweden Rock till Kulturnyheterna.

Varför tror du att ni har ett relativt lågt antal anmälda brott?

– Det finns nog många olika anledningar, dels har vi en äldre medelålder i publiken än många av de andra festivalerna har, medelåldern är 39-40 år.

– Sen har vi hållit på länge, i år var 26:e festivalen. Det betyder att vi jobbat med säkerhet och förebyggande arbete under många år. Vi är heller inte en gratisfestival utan det kostar att komma till oss. Sedan finns det ett gemensamt intresse hos besökarna för just musikgenren hårdrock, och det intresset skapar en familjär stämning.

Hur stor andel kvinnliga besökare har ni?

– Vi har omkring 70 procent män och 30 procent kvinnor.

Kan det påverka, att det helt enkelt finns färre kvinnor att ofreda?

– Det har jag inte funderat över, men jag tror inte det utan jag tror att åldern är mer relevant i sammanhanget.

Popaganda tryggast

Andra festivaler som också har få eller inga anmälda våldtäkter är reggaefestivalen Öland Roots och Way Out West där allt från indiepop och rock till hiphop spelas. Enligt polisens statistik som Nöjesguiden sammanställde förra sommaren är dock Popaganda den festival med allra lägst brottsstatistik.

Varför tror du att ni har så lågt antal anmälda brott?

– Det handlar om hur man organiserar säkerheten, hur man hanterar alkohol på festivalen och hur man kommunicerar som arrangör, säger Simon Ahlgren, projektledare på Popaganda, till Kulturnyhterna.

LÄS MER: Trollsnack – en liten guide till näthatets retorik

LÄS MER: Elisabeth Åsbrink: Nya tider springer rätt ur Malmörörelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.