Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser och Lava Selo, journalist från Syrien. Foto: SVT/Privat

Syriska journalister i livsfara

Uppdaterad
Publicerad

Medan de svenska journalisterna har släppts fria fortsätter kampen för inhemska journalister i Syrien. Deras arbete innebär en ständig livsfara, och när allt fler av dem försöker fly, så riskerar rapporteringen inifrån konflikten att tystna.

Den syriska journalisten Lava Selo åkte länge in och ut ur Syrien för att rapportera och söka skydd om vartannat. Men när hoten blev för många flydde hon till Sverige.

Efter bara ett par veckor här får hon höra att sju personer, några av dem hennes bekanta, har kidnappats från ett tv-hus i Aleppo. En del har även hunnit hittats.

– Man hittade 30 kroppar försedda med ögonbindlar. De hade blivit avrättade med skott mot huvudet. Bland dem fanns tre medieaktivister som greps vid stormningen av tv-huset, säger Lava Selo.

Flera syriska journalister kidnappade

Enligt uppgifter till SVT står den islamistiska gruppen ISIS bakom stormningen av tv-huset. När de och andra al-Qaida anknutna grupper fick ökat inflytande i Syrien under förra året, ökade riskerna för syriska journalister ytterligare.

”Alltid värst för lokala journalister”

ISIS har sen tidigare en uttalad strategi att gripa utländska reportrar. Men av de journalister som är kidnappade i landet i dag, är 16 stycken utländska medan omkring 30 är syrier.

– I alla konflikter överallt är det alltid värst för inhemska, alltså lokala journalister. Trots det väljer vi att fokusera på de internationella, av kanske förklarliga skäl, och så glömmer vi bort dem som faktiskt inte kan lämna landet, säger Jonathan Lundqvist, ordförande Reportrar utan gränser.

”Vet inte vad som händer”

Han menar att det farliga med Syrien i dag är att inte bara utländska utan även inhemska journalister börjat fly. Det riskerar i sin tur att det blir mörkt och tyst om konflikten.

– Om vi inte vet vad som händer så finns det ju heller inget sätt för det internationella samfundet att kunna agera på ett korrekt sätt. Det bäddar för att konflikten kan bli längre än vad den skulle behöva vara, säger Jonathan Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.