Tarik Saleh om al-Azharuniversitets uppmaning: ”Beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av högerextrema politikern Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad under lördagen uppmanar nu al-Azharuniversitetet i Kairo till global bojkott av produkter från Sverige. Tarik Saleh, vars film ”Boy from heaven”, utspelar sig på universitet, tror att uppmaningen kan få stor effekt.

– Det är en väldigt väldigt betydelsefull plats med stort inflytande, säger han till Kulturnyheterna.

Reaktionerna på Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad under helgen har varit starka. Bland annat har Turkiet meddelat att man inte kommer att godkänna Sverige som Nato-medlem. Nu uppmanar även al-Azharuniversitetet i Kairo, det högsta lärosätet och tyngsta institutionen inom sunniislam, till bojkott av svenska varor.

”Väldigt många muslimer lyssnar”

Den nyligen Guldbaggebelönade Tarik Salehs kritikerrosade ”Boy from heaven” utspelar sig på universitetet. Regissören framhåller att det är en institution med stort inflytande, och att bojkotten kan få stor effekt.

– Makten är informell men det (universitetet) är den högsta auktoriteten inom sunniislam som väldigt många muslimer lyssnar på.

I filmen får tittaren följa Adam som får ett stipendium till al-Azhar men redan i början av sina studier dör storimamen, en position som Saleh liknar vid katolicismens påve, vilket ger upphov till en maktkamp om vem ersättaren ska bli.

Tycker det är beklagligt

Att den nuvarande, verkliga, storimamen Ahmed el-Tayeb tar till drastiska åtgärder tycker regissören är ledsamt.

– Jag tycket det är beklagligt att de uppmanar till den här bojkotten för den stora imamen är annars ofta en väldigt sansad och klok röst normalt sett. Han har exempelvis försökt bygga broar mellan islam och kristendomen, säger Saleh.

Tarik Salehs analys av varför reaktionerna på koranbränningen varit så starka är att det i Mellanöstern finns ett förhållningssätt till heliga skrifter som inte återspeglas i väst.

– Att bränna koranen, eller bibeln för den delen, ses som en väldigt aggressiv handling. Man måste förstå att i Mellanöstern har muslimer, kristna och judar levt väldigt nära varandra i tusentals år och det finns liksom en oskriven regel att ”du ger dig inte på varandras religioner”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.