Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om konspirationsteorierna kring Taylor Swift i klippet. Foto: TT

Taylor Swift påstås vara ett ”politiskt vapen” för vänstern

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen utsågs Taylor Swift till årets person av Time magazine. Utmärkelsen har fått den alternativa högern i USA att anklaga henne för att vara ett politiskt vapen, rapporterar Rolling stone.

Taylor Swift har under sin karriär uttalat stöd för bland annat aborträtten och ett motstånd mot förre amerikanska presidenten Donald Trump.

Att hon nu utsetts till årets person har fått delar av politiska högern i USA att diskutera om hon kan vara del i en kampanj sjösatt av vänstern inför presidentvalet 2024 för att påverka röstningen.

Alternativ-högerkontot ”End of wokeness”, som har 1,9 miljoner följare på X, skriver att stjärnan har ”så trogna följare att de skulle dricka giftig Kool aid för henne” och att nästa steg är politik, där hennes fans påstås kunna göra stor skillnad i röstresultat.

”Inte organiskt”

Även Trumps före detta seniorrådgivare Stephen Miller har gett sig in i diskussionen och säger:

”Det som händer med Taylor Swift är inte organiskt”.

Jack Posobiec, som gjort sig känd som högertyckare och aktivist, och vars inlägg på sociala medier flera gånger lyfts av Trump, skriver att:

”Den psykologiska operationen som är Taylor Swift 'girlboss' är aktiverad”

”Korkad ungdom”

En annan som gett sig in i diskussionen är Jeffrey Clark som jobbade på justitiedepartementet under Trumps mandatperiod. Han återpublicerade Posobiecs kommentar och la själv till:

”Det här är vad som händer när vi lämnar kulturen till vänstern. En korkad ungdom som uppfostrar sig själva med Swifts överdrivet sentimentala musik.”

Sedan sin tid under Trump åtalades Clark för att försöka ogiltigförklara valet 2020, en utredning som fortfarande pågår. Clark nekar till anklagelserna.

Taylor Swift har inte kommenterat påståendena.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar SVT:s reporter på vilka sätt Taylor Swift påverkat vår samtid. Foto: Natacha Pisarenko

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.