Ur ”Marken Brinner”. Foto: SVT

Skådespelare trakasserades av publiken

Uppdaterad
Publicerad

Ung Scen i Öst tvingades ställde in alla föreställningar av pjäsen ”Marken Brinner” förra veckan, detta efter att skådespelarna utsatts för rasistiska hot från publiken. Nu spelar de igen, men har tillsatt pedagoger för att lugna stämningen.

”Marken Brinner” är en föreställning som behandlar ämnet rasism, och den tar bland annat upp hur olika storstäders förorter åsidosätts. Den visas för skolelever i gymnasiet, i åldrarna 15 år och uppåt, men förra veckan fick föreställningar ställas in på grund av hot från publiken.

– Det har kastats saker på skådespelarna, det har ristats och ritats in hakkors vid sittplatserna. Publiken har agerat hotfullt med kropp och ljud, säger pjäsens manusförfattare Nasim Aghili.

Hon menar att lärarna inte har reagerat.

– Det är fruktansvärt och chockerande. Och det är anmärkningsvärt att lärarna inte reagerar alls.

Pjäsen återupptas

Nu har ensemblen börjat spela föreställningen igen. Men för att lugna läget under föreställningarna har teatern anställt två pedagoger.

– Vi tar en föreställning i taget. Pedagogerna finns med i salongen så att det skapas mer trygghet, men som också pratar med publiken innan och efter om det de har sett, säger Nasim Aghili.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer