Teaterchef: Vi återupplivar hela tiden det manliga geniet

Uppdaterad
Publicerad

Det gäller att sticka ut bland programpunkterna i Almedalen. Riksteatern gör sitt yttersta när de bjuder in till samtal om det senaste halvårets klart dominerande fråga i samtidsdebatten. Det handlar om sexuella trakasserier och övergrepp, och om manliga genier som kommit undan. Kanske just för att de blivit geniförklarade.

I Riksteaterns tält debatterades det tidigare under tisdagen under rubriken ”Vart ska det manliga geniet ta vägen nu?”

– Varje gång vi pratar om det manliga geniet så återupplivar vi honom, fast vi vill att han ska dö, säger Carolina Frände, regissör och konstnärlig chef på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen.

Kulturen i Almedalen 2018

Författaren och journalisten Ola Wong tycker att frågan snarare är vart geniet ska ta vägen i vår tid, vare sig det är manligt eller kvinnligt. Han passar samtidigt på att rikta en känga mot medierna som han menar har burit upp en del av dessa kulturmän under många år.

– Jag tycker att det är ett stort problem att medier och andra har byggt upp människor som haft ett drogmissbruk och ett destruktivt beteende, som om destruktiviteten skulle varit en talang i sig, säger Wong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturen i Almedalen 2018

Mer i ämnet