• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet. Foto: TT

Teaterförbundet kräver omtag av kulturstödet

Uppdaterad
Publicerad

Teaterförbundet skriver i ett öppet brev att de stödpengar som har gått till kulturlivet, och främst de som delas ut av Kulturrådet, i sin nuvarande ordning blir orättvist fördelade.

Förbundet kräver att Kulturrådet omprövar sitt beslut och gör det möjligt för andra yrkesgrupper än de som kategoriseras som ”yrkesverksam konstnär” att söka stöd.

”Det är inte bara yrkesverksamma konstnärer som lidit ekonomisk skada av att evenemangen ställts in. Men av någon outgrundlig anledning utesluter man andra yrkesgrupper från kompensation. Scentekniker, ljus- och ljudtekniker, maskörer och kostymörer och andra yrken som inte är konstnärer ingår också i den konstnärliga processen”, skriver förbundets ordförande Simon Norrthon i brevet, som fortsätter:

”Att Kulturrådet, som den största myndigheten inom kulturpolitikens område, inte har ett bredare anslag i sitt genomförande av uppdraget är djupt olyckligt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet