Festivalsommar under ordnade former är inte uteslutet, enligt Anders Tegnell. Foto: Magnus Andersson/Carl-Olof Zimmerman/TT

Anders Tegnell öppnar för festivalsommar

Uppdaterad
Publicerad

Statsepidemiolog Anders Tegnell utesluter inte att det blir en festivalsommar 2021 – trots coronapandemin.

Under dagens myndighetsgemensamma pressträff fick Anders Tegnell frågan om människor skulle kunna få träffas och lyssna på musik tillsammans till sommaren.

– Ja, kanske. Om väldigt många är vaccinerade och vi har en väldigt låg smittspridning och om man genomför festivalerna på ett väldigt klokt sätt, säger Tegnell.

Många festivalarrangörer har redan satt i gång med bokningsarbetet, planering och biljettförsäljning. TT har tidigare rapporterat om virusexperter som inte tycker det är orealistiskt med festivaler om ett halvår.

Beror på vaccinleveranserna

Statsepidemiologen säger att chanserna inte är jättestora att det blir en normal festivalsommar men att evenemang kanske kan genomföras med väldigt begränsad publik.

– Det är svårt att säga i dag och det beror inte minst på vaccinleveranserna, om vi verkligen får vaccin så att hela svenska befolkningen kan ha erbjudits vaccin fram till midsommar, och att det verkligen fått effekt i form av ordentligt minskad smittspridning.

– Då kanske man kan tänka sig att vissa festivaler ändå kan gå av stapeln med bra metoder på plats för att minska riskerna ännu mer, fortsätter Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.