Foto: TT/ Carlo Allegri

Terry Gilliams Don Quijote-film återuppstår

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett tidigare misslyckat försök att ro projektet i land vill regissören nu få filmen ut ur sitt liv.

Redan för 17 år sedan började regissören Terry Gilliam arbeta med filmen ”The man who killed Don Quijote”, då med en budget på 32,1 miljoner dollar. Inspelningen stötte dock på otaliga problem. Jean Rochefort som spelade huvudrollen drabbades av diskbråck, vädret under inspelningen var uselt och hela filmprojektet gick i graven. Svårigheterna med projektet utgjorde stoff till dokumentärfilmen ”Lost in la Mancha” från 2002, där Gilliam skildrar den havererade inspelningen. 

Reser sig ur askan

Nu återuppstår filmprojektet. Terry Gilliam återupptar filminspelningen i oktober med skådespelaren Michael Palin som den naive riddaren Don Quijote och Adam Driver som hans vapendragare och sidekick Sancho Panza.

Även den före detta bondbruden Olga Kurylenko kommer att medverka i filmen. Inspelningen kommer att äga rum i Portugal och i Spanien.

–Jag vill få den här filmen ut ur mitt liv, säger Terry Gilliam på en presskonferens under filmfestivalen i Cannes.

Perfekt casting

Många skådespelare och medarbetare har varit delaktiga i filmprojektet över åren men Gilliam säger att skådespelarrepertoaren nu är perfekt.

I år är det 400 år sedan den spanska författaren Cervantes, som skrev pikareskromanen ”Don Quijote” i början av 1600-talet, dog. Detta minnesår har dock överskuggats något av att det även är 400 år sedan som Shakespeare gick bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.