Textrad skyddas av upphovsrätten

Publicerad

Enligt en dom i Stockholms tingsrätt ska Silja Line betala ett omfattande skadestånd för att ha använt textraden ”Ta dig till havet, vi gör dig till kung” i en annonskampanj.

Det hela blev en ganska dyr affär för rederiet som nu dömts att betala 400.000 kronor i skadestånd till artisten och kompositören Peter Lundblad för upphovsrättsintrång.

Silja Lines riskerar dessutom ett vite på en halv miljon kronor om man upprepar det upphovsrättsliga intrånget.

– Början man att göra sådana här saker så i kommersiella syften eller syften vilka jag inte godkänt så blir det fel, säger Peter Lundblad.

– Den här textraden är så specifik och originell och har ett sådant värde att, även om man inte använder melodin, så utnyttjar Silja Line verket, konstaterar Peter Lundblads juridiska ombud Kristina Tunkrans.

På Silja Line är man förvånad.
– Det här är en del av flera olika budskap i en kampanj där vi lekte med ord. Och att vi agerar på havet är ju ingen nyhet, menar Kenny Hallberg, Skandinavienchef på Silja Line.

Låga belopp vid förlikningar
Det var trettio år sedan någon fälldes för olovlig utnyttjande av en textrad. Förlikningar förekommer däremot, ofta med mycket låga ersättningsbelopp.

Kristina Tunkrans hoppas att domen mot Silja Line tvingar företag att tänka sig för innan man använder sig av upphovsrättsskyddat material.
– Nu kanske man kan hänvisa till domen så behöver man inte hålla på och tjafsa något mer.

För att se hela intervjun med Tunkrans klicka på länken ovan!

Abdul Hibombo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer