Margaret Thatcher står i centrum för det offentliga samtalet i Storbritannien även efter sin död. Foto: AP / Scanpix

Thatcherprotest tystad av BBC:s hitlista

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals britter har valt att köpa låten ”Ding Dong! The Witch Is Dead” i en kampanj mot den nyligen avlidna Margaret Thatcher. Men i helgens hitlista valde BBC att inte spela låten.

En 74 år gammal låt från filmen Trollkarlen från Oz har hamnat på den brittiska singellistans andraplats. Detta sedan tiotusentals britter har valt att köpa låten ”Ding Dong! The Witch Is Dead” för att markera sin avsky för den forna premiärministern.

Men i gårdagens program fattade BBC beslutet att inte spela den något makabra låten, trots att den alltså gått in på listans andraplats. I stället valde man att bara spela några sekunder av låten, tillsammans med ett inslag om kampanjen som fått in låten på listan. Det rapporterar brittiska The Guardian.

– Det är ett farligt vägval, eftersom man valt att göra redaktionella begränsningar av en låt på topplistan. De har förstört idén om att det är folkets lista och inte BBC:s egendom, säger Paul Robinson, före detta strategichef på BBC Radio, till The Guardian.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Margaret Thatcher död

Mer i ämnet