Applåder och burop möter kortegen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lugn dag i London då Thatcher begravdes

Uppdaterad
Publicerad

Många människor kantade kortgeväg i London när Margaret Thatcher fördes till sista vilan – men av olika anledningar.

Begravningsdagens inledning var kall och fuktig och över 4.000 poliser var utposterade i råvädret för att upprätthålla ordningen då en av Storbritanniens mest kontroversiella premiärministrar genom tiderna skulle begravas. Och efter bombdådet i Boston i måndags hade säkerheten setts över extra noga.

– Det jag har reagerat på mest är lugnet. Man har inför den här begravningen pratat mycket om säkerhetsarrangemanget och det var mycket avspärrningar runt om i stan, men dagen har varit lugn, säger SVT:s Europakorrespondent Malin Syrstad.

Olika anledning att se kistan

Hon berättar att det var mycket folk som hade samlats längs kortegevägen för att få en skymt av kistan.

– De flesta var där för att hedra henne och visa respekt och för dem var det här en sorgens dag. Andra ville se kistan bara för att Thatcher var historisk i och med den hon var och det hon uppnådde. En tredje grupp var där för att demonstrera och visa sin motvilja mot det hon stod för, säger Malin Syrstad.

– Ibland var det spänt mellan grupperna och det var folk som började bråka – men det uppstod inga stora våldsamheter.

Äggkastning

Korrespondenten berättar också att det kastades ägg och mjölkpaket längs kortegevägen.  

– Och på något ställe stoppades hatgraffiti-målare, säger Malin Syrstad från ett London där himlen på eftermiddagen sprack upp vårsolen började värma.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Margaret Thatcher död

Mer i ämnet