Applåder och burop möter kortegen. Foto: SVT

Lugn dag i London då Thatcher begravdes

Uppdaterad
Publicerad

Många människor kantade kortgeväg i London när Margaret Thatcher fördes till sista vilan – men av olika anledningar.

Begravningsdagens inledning var kall och fuktig och över 4.000 poliser varutposterade i råvädret för att upprätthålla ordningen då en av Storbritanniensmest kontroversiella premiärministrar genom tiderna skulle begravas. Och efterbombdådet i Boston i måndags hade säkerheten setts över extra noga.

– Det jag har reagerat på mest är lugnet. Man har inför denhär begravningen pratat mycket om säkerhetsarrangemanget och det var mycket avspärrningarrunt om i stan, men dagen har varit lugn, säger SVT:s Europakorrespondent Malin Syrstad.

Margaret Thatcher död

Olika anledning att se kistan

Hon berättar att det var mycket folk som hade samlats längskortegevägen för att få en skymt av kistan.

– De flesta var där för att hedra henne och visa respekt och fördem var det här en sorgens dag. Andra ville se kistan bara för att Thatcher varhistorisk i och med den hon var och det hon uppnådde. En tredje grupp var där föratt demonstrera och visa sin motvilja mot det hon stod för, säger MalinSyrstad.

– Ibland var det spänt mellan grupperna och det var folk sombörjade bråka – men det uppstod inga stora våldsamheter.

Äggkastning

Korrespondenten berättar också att det kastades ägg ochmjölkpaket längs kortegevägen.  

– Och på något ställe stoppades hatgraffiti-målare, sägerMalin Syrstad från ett London där himlen på eftermiddagen sprack upp vårsolenbörjade värma.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Margaret Thatcher död

Mer i ämnet