Seth Rogens kritik blev en snackis. Foto: /AFPAP/TT

The crown stora segraren under Emmy-galan

Uppdaterad
Publicerad

Kvällens stora vinnare blev kungahusdramat The crown under Emmygalan som hölls fysiskt i år efter förra årets ”pand-Emmy”. Galan har dock fått kritik för att besökarna inte använde munskydd och bland de vinnande skådespelarna i de tunga kategorierna är alla vita.

The crown blev kvällens stora vinnare och kammade hem priser för manus-, regi- birolls- och huvudrollspriser under nattens Emmygala i Los Angeles.

Något postumt pris till Michael K Williams blev det inte. Williams, mest känd för sin roll som Omar Little i The wire, gick bort i början av september och var nominerad för bästa biroll i Lovecraft country. Priset gick till Tobias Menzies för hans tolkning av prins Philip.

I komedigenren vann Ted Lasso stort. Serien utsågs till bästa komedi och huvudrollsinnehavaren Jason Sudekis prisades, precis som birollsinnehavarna Hannah Waddingham och Brett Goldstein.

Bara vita skådisar

Alla de tolv största skådespelarpriserna gick i år till vita skådespelare och hashtaggen #Emmyssowhite har trendat i sociala medier i USA.

”Under två prisgalor i rad har har nyligen bortgångna svarta män förlorat till britter som inte var på plats”, skriver branschtidningen Variety om Williams uteblivna pris. Under Oscarsgalan tog Anthony Hopkins hem priset för bästa manliga huvudroll där även Chadwick Boseman var nominerad.

Inga ansiktsmasker

En annan av kvällens snackisar blev det faktum att ingen av gästerna bar munskydd. Skådespelaren Seth Rogen fick stor uppmärksamhet sedan han påpekat från scen att evenemanget verkade osäkert.

– Jag måste bara börja med att säga att vi är alldeles för många här inne. Vad håller vi på med? De sa att det skulle vara utomhus, men det är det ju inte. De ljög. Vi är i ett helt slutet tält just nu, sa han.

Fakta: Emmypristagarna i urval

Bästa kvinnliga huvudroll i komediserie: Jean Smart, Hacks

Bästa manliga huvudroll i komediserie: Jason Sudeikis, Ted Lasso

Bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie: Olivia Colman, The crown

Bästa manliga huvudroll i dramaserie: Josh O'Connor i The crown

Bästa komediserie: Ted Lasso

Bästa dramaserie: The crown

Bästa miniserie: The queen's gambit

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.