Tommy Wiseau till vänster och James Franco som spelade honom i filmen The disaster artist till höger. Foto: AP/TT

The Room-regissör tvingas betala miljonbelopp till dokumentärfilmare

Publicerad

Filmen The Room är känd för att vara fruktansvärt dålig. Så dålig att boken om dess tillkomst blev en bestseller och filmen baserad på den boken blev en Hollywoodfilm med James Franco. Nu döms The Rooms regissör Tommy Wiseau till dryga böter.

En domstol i kanadensiska Ontario har dömt regissören Tommy Wiseau att betala strax under 700 000 dollar, motsvarande över 6,8 miljoner kronor, till de dokumentärfilmare som velat göra en film om Wiseau, skriver Variety.

Dokumentären Room full of spoons var tänkt att ha premiär redan 2017, men Wiseau stoppade filmen genom att stämma dokumentärfilmarna. Wiseau menar att Room full of spoons inkräktar på hans upphovsrätt och kränker hans privatliv. Wiseaus ursprung har länge varit ett mysterium och filmen avslöjar vilket land han är född i.

Domaren gick slutligen på dokumentärfilmarnas linje och menade att Wiseaus ursprung finns tillgängligt genom öppna källor.

Wiseau ska betala för de inkomster dokumentärfilmarna blivit av med eftersom filmen inte kunde släppas samt vite för att han betett sig ”förtryckande och skandalöst” mot filmarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.